ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана29/12/2017

УСКОРО ЦЕНТАР ЗА АГРАРНИ РАЗВОЈ МЕДИТЕРАНСКОГ ПОДРУЧЈА ХЕРЦЕГОВИНЕ

 

БАЊАЛУКА, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о оснивању центра за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине као координационог стручног оперативног тијела Владе Републике Српске.

 


Центар се оснива ради синергије развојних активности у области пољопривреде, индустрије, прераде пољопривредних производа, шумарства, водопривреде, туризма, енергетског сектора и трговине и нема статус правног лица.

Успостављање центра за развој, односно координационог тијела, не представља формирање нове институције, већ боље увезивање постојећих субјеката, , саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Координисаним дјеловањем свих субјеката на републичком и локалном нивоу значајно ће се унаприједити искориштавање постојећих аграрних ресурса и потенцијала источне Херцеговине.

Препознат је специфичан значај медитеранског подручја Херцеговине који, прије свега, карактеришу блага медитеранска клима и дужа вегетациона сезона погодна за производњу раног поврћа и воћа, врхунских вина, као и љековитог, зачинског и ароматичног биља врхунског квалитета.

"Битно је нагласити да се на медитеранском подручју Херцеговине, уз примјену одговарајућих система наводњавања и осталих агротехничких мјера, могу постићи двије жетве у једној вегетационој сезони", наводи се у саопштењу.

Најзначајније планиране активности односе се на потребу идентификације запуштених површина које могу бити искориштене за пољопривредне културе уз помоћ адекватне механизације и рекултивацију зараслих и запуштених земљишних површина, које би затим биле додијељене пољопривредним произвођачима у виду концесије или закупа.

Планирано је и интензивирање активности на развоју система наводњавања, уз већи ангажман пољопривредних савјетодаваца на терену.

Влада Републике Српске донијела је данас и одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за ову годину у износу од 1.022.759 КМ, од чега је за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова намијењено 730.000 КМ, за текуће грантове удружењима од јавног интереса 16.481 КМ, текуће грантове спортским организацијама 137.650 КМ.

За текући грант за национална спортска признања Републике Српске намијењено је 44.745 КМ, за текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Српској 61.000 КМ, за спортске организације лица са инвалидитетом у Српској 15.130 КМ, за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту 4.840 КМ, за капиталне грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 12.130 КМ, те за пројекат Мале олимпијске игре 783 КМ.

Влада Републике Српске на данашњој сједници донијела је одлуку о давању сагласности на Статут јавне установе Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Овим статутом уређују се дјелатност, органи надлежности, намјена и кориштење средстава, те јавност рада и извјештавање Фонда.

Оснивач Фонда солидарности је Влада Републике Српске која даје сагласност на Статут ове јавне установе. Фонд солидарности је јавна установа са јавним овлаштењима, има својство правног лица, уписује се у судски регистар и послује преко рачуна отворених код пословних банака.

Фонд солидарности ће за почетак рада користити основна средства и опрему Фонда здравственог осигурања Српске.