ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана29/12/2017

ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА ДО ЕФИКАСНИЈЕ ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА

 

БАЊАЛУКА, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.

 


Анализом ефеката примјене Закона о заштити од пожара уочена је потреба за измјеном и допуном појединих норми, да би се на што бољи и ефикаснији начин достигли циљеви који су се жељели постићи његовим усвајањем, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Разлози за доношење измјенама и допунама Закона односе се на потребу прописивања обавезе власницима објеката у којима се окупља већи број лица да спроведу адекватне мјере заштите од пожара за које је потребна сагласност Министарства унутрашњих послова.

У новом законском рјешењу је и обавеза за јединице локалне самоуправе да формирају димњачарске службе, затим повећање одговорности пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

"Неопходно је и подизање нивоа свијести о заштити од пожара код дјеце и омладине прописивањем обавезе за предшколске и школске установе за утврђивање и спровођење програма едукације заштите од пожара", наводи се у саопштењу.

Такође, прецизније се дефинише дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца - спасилаца, односно нормативно прилагођавање стварном стању, јер ватрогасци више не интервенишу само у случају пожара, већ и у осталим спасилачким акцијама.