ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура31/12/2017

ПРИКАЗАН ДОКУМЕНTАРНИ ФИЛМ О ХЕРОЈСТВУ МАЈОРА ТЕПИЋА

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 31. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Дому културе у Козарској Дубици приказан је документарни филм "Небо над Бјеловаром" аутора Недељка Лајшића, посвећен народном хероју Милану Tепићу и војнику Стојадину Мирковићу који су погинули у Бјеловару у септембру 1991. године.

 


Аутор филма Недељко Лајшић рекао је да је тај филм наш дуг према хероју Милану Tепићу који ће свједочити о његовом дјелу.

"У овом документарном филму смо показали не само херојски чин који је мајор Tепић урадио него и какав је он човјек био. А то је био добар човјек, који је одржао своју ријеч да ће бранити своју земљу. Херојски је погинуо, али је показао генерацијама које долазе како се воли и брани отаџбина", рекао је Лајшић новинарима.

Филм "Небо над Бјеловаром" до сада је имао 12 пројекција у десетак градова, а први пут је приказан крајем септембра у Дому војске Србије у Београду, с тим да је премијери претходило откривање споменика мајору Tепићу у београдском насељу Дедиње.

"Морам да истакнем да је посебно било на премијери у Војној академији у Београду, а посебно дирљиво у Ваљеву, родном граду војника Стојадина Мирковића, гдје је његова мајка достојанствено без суза гледала причу о страдању свог двадесетогодишњег сина", додао је Лајшић, те рекао да послије пројекције није било аплауза, него само сузе.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је мајор Tепић практично поштовао заклетву коју је положио да ће бранити земљу и њен интегритет и да ће за њу и живот дати.

"Иако се велико дјело, велика жртва и велики чин нашег суграђанина, нашег Дубичанина Милана Tепића, десио прије 26 година успомене су још увијек свјеже и болне. Херојска је била његова одлука да сачува животе младих војника, који су тада били на одслужењу војног рока", рекао је Ћибић.

Он је додао да је мајор Tепић српском народу послао поруку да се организује, да чува своје просторе и своја вјековна огњишта како се опет не би десио Јасеновац и Доња Градина и нова страдања.

Начелник општине Раденко Рељић рекао је да филм "Небо над Бјеловаром" презентује херојство и храброст Милана Tепића.

"Мајор Tепић је понос града Козарске Дубице јер је за своју земљу он дао оно што је највриједније - свој живот. Он треба да живи у нашим сјећањима у нашим душама, а препуна сала Дома културе, која заиста није била никад пунија, говорио о томе да мајор Милан Tепић неће никад бити заборављен од нас, народа из кога је потекао", нагласио је Рељић.

Мајор Tепић је 19. новембра 1991. године постхумно одликован за изванредан подвиг у борби против непријатеља приликом напада на касарну ЈНА у Бјеловару и проглашен народним херојем Југославије.

Мајор Југословенске народне армије Милан Tепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са њим је погинуо и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Tепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Пројекцији филма у Козарској Дубици, родном граду мајора Милана Tепића, синоћ је присуствовао велики број грађана те општине, те бројни општински званичници.