ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/01/2018

СКРНАВЉЕЊЕ ХРАМОВА И ГРОБАЉА КОРИСТЕ ДА СРБЕ ОДВРАТЕ ОД ПОВРАТКА

 

Скрнављења наших храмова и гробаља у Федерацији БиХ /ФБиХ/, али не само у ФБиХ, константна је појава на овим просторима. Ми процјењујемо да је овакав однос власти према починиоцима кривичних дјела не само непримјерен, него врло опасан и штетан.

 


Приредио: Невенко ЕРИЋ

САРАЈЕВО, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом сматра да скрнављење православних храмова и гробаља у Сарајеву и другим дијеловима БиХ представља средство одвраћања Срба од повратка и да то управо локалне власти искориштавају како би одвратиле Србе од повратка на њихова вјековна огњишта.

"Скрнављења наших храмова и гробаља у Федерацији БиХ /ФБиХ/, али не само у ФБиХ, константна је појава на овим просторима. Ми процјењујемо да је овакав однос власти према починиоцима кривичних дјела не само непримјерен, него врло опасан и штетан. И више од тога, открива један шовинистички и дискриминаторски менталитет који се увријежио у носиоце власти у овој земљи", истакао је владика Хризостом у интервјуу Срни.

Митрополит Хризостом наглашава да је из "сарајевског басена" протјерано, расељно и исељено хиљаде Срба и да се исто десило и у централној Босни - зеничкој, травничкој и бугојанској регији.

"То је, уосталом, позната ствар, али је жалосна чињеница да толико година нико не говори о прогону Срба из централне Босне, односно из наше Митрополије", констатује владика Хризостом.

Он наглашава да ће питање повратка, односно враћања имовине Српске православне цркве како у самом Сарајеву, тако и шире у БиХ, свакако бити приоритет његовог програма и рада.

"То је проблем који траје дуги низ година и деценија и не треба градити илузију да ћемо неким чаробним штапићем све то ријешити", упозорава митрополит Хризостом.

Он указује да је Митрополија дабробосанска суочена са проблемом националне и вјерске дискриминације и сегрегације које сви виде и препознају, како домаћи, тако и страни фактори.

"Нажалост, имамо утисак да одређени кругови то и желе да виде. Јер како другачије разумјети њихово недјеловање да се проблем дискриминације и сегрегације у Сарајеву и БиХ не рјешава", пита владика Хризостом.

Опште стање у Митрополији дабробосанској владика оцјењује као добро, додајући да то не значи да нема проблема на терену, прије свега, у дијелу епархије који се налази на подручју ФБиХ.