ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија03/01/2018

АУТО-ПУТ ПРЕМА СРБИЈИ ГРАДИ ОКО 3.000 РАДНИКА

 

ПОДГОРИЦА, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Ауто-пут Бар-Бољаре, према Србији, највеће градилиште у Црној Гори и једно од већих у регионалним оквирима, тренутно гради 3.048 радника, од којих 1.162 из Црне Горе, саопштено је из кинеске компаније ЦРБЦ, која је главни извођач радова на приоритетној дионици Смоковац-Матешево.

 


За радове на градњи приоритетне дионице ауто-пута Бар-Бољаре према Србији у прошлој години укупно је утрошено 176,3 милиона евра, што је 97,7 одсто средстава планираних капиталним буџетом, показују званични подаци црногорског Министарства саобраћаја и поморства.

"У децембру је било ангажовано 3.048 радника. Они су изводили радове на већини трасе, а до сада су завршили пробој четири тунела - Јабучки крш, Клопот, Вилац и Мрке. Од 16 тунела, радови се изводе на 15. Од 20 мостова, током посљедњег мјесеца прошле године, радови су се одвијали на 15", наводе из ЦРБЦ.

Црногорско министарство саобраћаја и поморства је у својству инвеститора до сада издало 76 сагласности за ангажовање подизвођача, којима је обухваћено 95 предузећа.

Међу ангажованим компанијама 77 је из Црне Горе, а има и оних из Хрватске, Словеније, Србије, БиХ, Италије. Извођач компаније ангажује у својству пружалаца услуга, добављача, међу којима осим из Кине, има и фирми из Италије, Шведске, Њемачке, Велике Британије, Француске, Данске, Чешке, Мађарске.

Радови на изградњи ауто-пута Бар-Бољаре званично су почели 11. маја 2015. године. Изградња приоритетне дионице Смоковац-Увач-Матешево трајаће четири године.

Извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ која треба да изгради дионице дужине 41 километар, са 45 мостова и вијадуката и 32 тунела.

На ауто-путу Бар-Бољаре планирана је градња 42 тунела и 92 моста и вијадукта.

Просјечни дневни, односно годишњи саобраћај на постојећим путевима од Бара до границе са Србијом на појединим дионицама креће се од 5.100 до 8.300 возила са израженим сезонским годишњим интензитетом који достиже и до 20.000 возила.

Изградња прве дионице ауто-пута коштаће 809,6 милиона евра. Од тог износа 688,16 милиона евра ће обезбиједити кинеска Ексим банка кроз кредит, а 121,44 милиона евра је учешће државе Црне Горе.