ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/01/2018

БЈЕСОМУЧНИ НАПАДИ НА СТВАРАОЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

БЕОГРАД, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Представници Прве Српске демократске странке /СДС/ и Удружења "Част отаџбине" разговарали су на састанку у Београду о иступима појединих представника СДС-а и њиховим, како су истакли, нападима на ствараоце Републике Српске, некадашње генерале, официре и борце војске и полиције.

 


Замјеник предсједника Прве СДС Гојко Кличковић рекао је да напади на удружења која окупљају кључне људе који су водили рат да би сачували Републику Српску представља напад на Републику Српску и на њене темеље.

"Оно што сада раде из Сарајева, или да га назовем сарајевски СДС, или не знам како, срамотно је то", истакао је Кличковић, који наглашава да је разлог овог састанка "што су неки изгледа себи присвојили и стварање и чување Српске, а бог зна гдје су били када се то дешавало".

Он је навео да су посљедњих дана бјесомучно нападани ствараоци Републике Српске, од генерала и официра до полицијских генерала и командира и команданата.

"Не знам шта све неће нападати, вјероватно из жеље да се домогну власти на којој су и сада. Вјероватно им је лијепо и удобно се тамо осјећају и лијепо живе, а не могу и не знају да цијене оно што су они које нападају радили за њих", каже Кличковић.

Он је додао да је повод овог састанка разговор о томе "како даље реаговати у борби против таквих, јер они су опаснији од оних који се налазе у другом дијелу /другом ентитету/".

"Нападати људе, који су некада значили све и у војсци и у полицији, а не видјети своју улогу је срамно. То не води ничему", рекао је Кличковић.

Он је напоменуо да је у програму рада Прве СДС сарадња са удружењима као што су "Част отаџбине", која су учествовала у стварању Републике Српске, у борби за њен опстанак и чувају је и данас.

Предсједник Удружења "Част отаџбине" генерал Родољуб Анђић рекао је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик данас персонификација одбране Републике Српске, те да ће док буде овако радио, имати апсолутну подршку овог удружења и његових симпатизера.

Он је оцијенио да не треба коментарисати људе који нападају патриотска удружења и странке, које бране Републику Српску прво у рату, а данас у миру.

"Ти људи или су плаћени или су уцијењени. Не смију да кажу оно што можда мисле. А трећа могућност постоји да су добили паре од донатора као што је Сорош и остали. Јер, овако радити против Републике Српске је чин издајства", рекао је Анђић.

Он је изнио критике на рачун министра безбједности БиХ и званичника СДС-а Драгана Мектића, рекавши да је он "креатура, коју не вриједи коментарисати" и да "служи за засмијавање српског народа".

Анђић је рекао да је удружење "Част отаџбине" помогло предсједнику БОРС-а Миломиру Савчићу да дође на ту дужност, јер је био генерал, командант заштитног пука у рату, са свим квалитетима да води борце Републике Српске.

"Са њим смо, послије његовог избора малтене једногласног, обавили разговор и рекли да прво што треба да урадимо јесте да борца учинимо уставном категоријом. Ми смо и поднијели амандман и Скупштини и њему дали да он то `прогура`, то није урадио, да не говорим остале ствари", навео је Анђић.

Он је запитао гдје је Савчићева било која изјава о питању одузимања касарни Војске Републике Српске. "Сва имовина и некретнине које се нађу на територији Републике Спрске, односно ентитета, је власништво Републике Српске, а не Федерације БиХ", рекао је Анђић.