ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/01/2018

УЗРОК ЗАСТОЈА У СПРОВОЂЕЊУ ОДЛУКЕ "СЕЈДИЋ И ФИНЦИ" ТРАЖИТИ У ФБиХ

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Кључни проблем и узрок застоја у спровођењу одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ" треба тражити у Федерацији БиХ /ФБиХ/, то јест у односу политичких субјеката у том ентитету, изјавио је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

 


"У једном периоду је спровођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету `Сејдић и Финци против БиХ` била приоритет домаћим политичарима. Очигледно да је неки нови приступ Европске уније поставио спровођење ове одлуке у неки други оквир", рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да су институције Републике Српске свој дио посла давно завршиле, као и да за Српску сама имплементација те одлуке Суда у Стразбуру није била упитна.

Кошарац је додао да значајну димензију одговорности за постојеће односе унутар земље сносе политички субјекти у ФБиХ.

Кад је ријеч о доношењу буџета у БиХ, што је један од услова за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Кошарац је рекао да не може да прогнозира да ли ће током прве половине јануара бити усвојени буџети у институцијама БиХ.

"Чињеница је да су институције Републике Српске у складу са календаром и потребама урадиле свој дио посла и усвојиле буџет, што је веома важно за функционисање и економску стабилност. Видјећемо каква ће бити ситуација у Парламенту ФБиХ и на нивоу заједничких институција", додао је Кошарац.

Кошарац истиче да се не могу преузимати обавезе у Бриселу, а да се истовремено оне на домаћем терену не имплементирају, што је посебно видљиво када је ријеч о власти на нивоу заједничких институција.

"Постоји потреба да се кроз функционисање и дјеловање кадрова такозваног Савеза за промјене направи што је могуће већа штета Републици Српској", сматра Кошарац.

Савјет Европе током јануара разматра о ситуацију у БиХ и могуће је да буду уведене и санкције јер није испоштовано обећање из 2013. године да ће бити спроведена одлука Суда у Стразбуру у предмету `Сејдић и Финци`.

Држављани БиХ Дерво Сејдић и Јакоб Финци су 2006. године одвојено поднијели представке због немогућности да се као припадници ромске, односно јеврејске националне мањине кандидују за чланове Дома народа Парламентарне скупштине и Предсједништва БиХ, јер Устав БиХ предвиђа да се ту могу кандидовати само припадници српског, бошњачког или хрватског народа.

Европски суд за људска права је по тужби Сејдића и Финција крајем 2009. године донио пресуду којом је БиХ наложено да из Устава и Изборног закона елиминише спорне одредбе.