ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/01/2018

ЗА ПРАВОСЛАВНЕ ОБЈЕКТЕ 600.000 КМ

 

САРАЈЕВО, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је путем Савјета министара БиХ обезбијеђено 470.000 КМ за обнову објекта Митрополије дабробосанске у Сарајеву, те 130.000 КМ за друге православне објекте у БиХ.

 


Након разговора са Његовим високим преосвештенством митрополитом дабробосанским Хризостомом, Шаровић је рекао да су средства за Митрополију оперативна, те сматра да ће бити довољна за прву фазу обнове овог важног објекта који би требало да буде најрепрезентативнији у Сарајеву.

"У фокусу подршке Митрополији и Српској православној цркви /СПЦ/ биће и ова година. Припремамо се за нове пројекте", рекао је Шаровић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и о заштити православних гробаља у Сарајеву, али и о враћању имовине СПЦ-у.

"Упркос уложеним напориам, многи објекти нису враћени, тако да ће то бити у фокусу нашег интересовања. Подржаћемо митрополита у напору да се неправедно одузета имовина врати Цркви", истакао је Шаровић.

Митрополит Хризостом захвалио је Шаровићу и Савјету министара на свему што су учинили у вези са обновом и ревитализацијом Митрополије у Сарајеву.

Он је рекао да предстоји велики посао који треба завршити да би та историјска зграда, значајна за Митрополију и град Сарајево, користила и у будућности и у садашњости, и Митрополији и српском народу у овом граду.