ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика03/01/2018

НОВО ПИСМО ГЛАВНОМ ОДБОРУ СДС-а

 

БАЊАЛУКА, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Ратни генерал полиције Републике Српске Томислав Ковач у новом писму Главном одбору СДС-а позива ову странку и њене челнике да се јавно изјасне о наводним криминалним радњама Ковача и проговоре о појединим аферама.

 


У писму које је у посједу РТРС-а, Ковач је позвао и министра безбједности БиХ Драгана Мектића и градоначелника Добоја Обрена Петровића да на полиграфу објасне свој однос са бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Алмиром Џувом, као и са једном "озбиљном страном службом".

Ковач оцјењује да Мектић у потпуности спроводи идеје лидера СДА Бакира Изетбеговића у реализацији пројекта унитаризације БиХ и рушења Републике Српске.

Обраћајући се члановима Главног одбора СДС-а, Ковач наводи да његова реакција на квалификације које против њега стижу из СДС-а није потез очајника који се уплашио оптужнице за наводне ратне злочине.

Ковач подсјећа да, "за разлику од оних који данас служе Бакира Изетбеговића", није желио да у мају 1992. године попусти пред ултиматумом Алије Изетбеговића који је од њега, преко Владимира Среброва, једног од првих оснивача СДС-а, тражио да муслиманским снагама преда Илиџу.

"Први сам који је открио 1992. издајничко дјеловање /генерала Војске Југославије/ Момчила Перишића што, на жалост, генерал Ратко Младић није могао да повјерује све док се није нашао у Хагу. Много је било издаја и подвала српском народу у рату, али тада смо имали наше службе и /предсједника/ Радована Караџића, што данас немамо. Та је мене мука натјерала да говорим о српским заблудама и издајама што је изазвало револт и панику код несрба", истиче Ковач у писму.

Говорећи о појединим аферама, Ковач позива начелника општине Соколац Милована Бјелицу да се изјасни о томе да ли је "Спринд пекара" из Рајловца послије Дејтона премјештена на Соколац, а чланове СДС-а, Драгана Остојића и Шеховца, да се изјасне ли су у његовој пекари у Црној Гори икада видјели било шта што потиче из Рајловца.

Говорећи о афери "Голф", Ковач позива Симу Тушевљака и Горана Маџара да кажу шта су открили током истраге крим-полиције које је вођена 1992. године.

Ковач истиче да би се као свједок у овом случају требао наћи и неко из Кризног штаба Вогошће, до августа 1992. године, у вријеме када је Ковач био на функцији начелника овог штаба, упитивши поруку Мектићу да има проблем са географијом јер не зна да се ТАС налазио у Вогошћи.

Ковач је позвао и Младена Босића да каже ко му плаћа карте за Дубровник и да разјасни карактер свог односа са Ником Лозанчићем /посланик ХДЗ-а у парламенту БиХ/.

Он напомиње да посједује податке о Босићу које је добио у страним службама од оних "који воле српски народ", наводи се у овом писму.