ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/01/2018

СУТРА ЦЕНТРАЛНИ ПОМЕН ЖРТВАМА ЗЛОГЛАСНЕ РАЦИЈЕ У БАЧКОЈ

 

НОВИ САД, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Жабљу ће сутра бити одржан централни помен у знак сјећања на невино побијене Србе, Јевреје и Роме у злогласној рацији мађарских фашистичких снага изведеној 1942. године у Бачкој.

 


Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј служиће парастос невиним жртвама рације у 11.30 часова у Храму Преноса моштију Светог оца Николаја.

Потом ће, у 12.15 часова, на платоу испред зграде општине Жабаљ бити одржан помен поводом 76 година од злогласне рације у Бачкој на којем ће се обратити предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник општине Чедомир Божић, најављено је из Покрајинске владе.

Злогласна рација мађарских фашистичких окупационих снага изведена је у јануару 1942. године у Бачкој и остала је упамћена по невиђеној суровости.

У бруталном погрому мађарских окупационих снага тадашњег регента Миклоша Хортија, какав не памти европска, па ни свјетска историја, у трену су нестајале цијеле породице.

Прошле године централни помен жртвама рације у Бачкој одржан је у Чуругу.
Житни магацин у Чуругу, у којем су мађарски фашисти убили 420 невиних људи, а њихова тијела бацили у Тису, претворен је Музеј жртава рације.