ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/01/2018

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ УПИСАНИХ ЧЛАНОВА

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈАНУАРА /СРНА/ - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске биљежи све већи број уписаних чланова, a прошле године их је у свим одјељењима било више од 8.000, рекла је Срни библиотекар у овој установи Александра Рендић.

 

Рендићева је истакла и да је повећан број издатих књига, чему је допринио све већи број уписаних студената у читаонице.

"Интересовање, не само грађана Бањалуке, него и студената који долазе из других мјеста, је све веће, јер је понуда библиотеке велика, а редовно се набављају нова издања, како у белетристици, тако и сва стручна издања које траже студенти и научни радници, који се баве истраживањима", рекла је Рендићева.

Она је навела да је само информативно – позајмно одјељење Народне и универзитетске библиотеке, које је прошле године имало уписаних око 5.000 чланова, издало око 55.000 књига

"Биљежимо и све већи број нових чланова који су се први пут уписали у библиотеку, што је резултат наших кампања, које смо реализовали с циљем популаризације читања", оцијенила је Рендићева.

Према њеним ријечима, информативно – позајмно одјељење библиотеке од почетка јануара забиљежило је 90 нових чланова, који су се први пут уписали у библиотеку, те више од хиљаду посјета чланова.

Рендићева је навела да је увођењем аутоматске позајмице 2016. године уведено и правило да чланарина сваког члана важи годину дана од датума уписа, али и да је овај систем знатно олакшао рад библиотекара и омогућио корисницима претраживање наслова у каталогу.

"Сви грађани су у могућности на нашој интернет страници претражити каталог и тачно видјети да ли имамо књигу која им је потребна, да ли је она на читању и до када је заузета", појаснила је Рендићева.

Она је навела да се књиге могу и резервисати, тако да библиотека не мора да купује велики број нових наслова.

"Трудимо се да нашим корисницима набавимо све потребне књиге, стављамо на списак оних које библиотека треба да набави, те када се тај списак попуни, ми те књиге и набавимо. Цијели систем задуживања књига доведен је у ред, тако да више немамо проблема око кашњења са враћањем књига, тако да и са малим бројем наслова, уз редовно враћање, пронашли смо начин да књиге стално циркулишу и да свима буду доступне", рекла је Рендићева.