ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости09/02/2018

ПРОНАЂЕН МОЗАИК СТАР 1.800 ГОДИНА

 

ТЕЛ АВИВ, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Археолози у Израелу пронашли су необично детаљан римски мозаик стар око 1.800 година на мјесту древног "тржног центра" у лучком граду Цезареји на обали Средоземног мора.

 

Израелска управа за антиквитете саопштила је да мозаик потиче из другог и трећег вијека нове ере, односно да је стар око 1.800 година.

Мозаик је промјера 3,5 пута 8 метара и приказује различите вишебојне мотиве, као и мистериозни натпис на грчком језику, пише британски "Дејли мејл".

Археолози процјењују да је на мозаик утрошено 12.000 каменчића по квадратном метру. Мозаик приказује три вјероватно угледна мушкарца у тогама, од којих је један окренут посматрачу, а двојица су у профилу.

Мозак је богат вишебојним геометријским облицима, а ту је и натпис на грчком језику. Мозаик је оштећен градњом византијске зграде преко њега.

"Сличне мозаике налазили смо само на Кипру и на сјеверу Сирије. Мозаик оваквог квалитета до сада нисмо налазили на тлу Израела", рекао је шеф археолошког тима Узи Ад.

Археолози су пронашли овај мозаик док су радили на ископавању одвојене зграде из византијске ере старе око 1.500 година.