ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура18/02/2018

ВУКАН ЂУКА ПОБЈЕДНИК САБОРА ГУСЛАРА НА РОМАНИЈИ

 

СОКОЛАЦ, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Вукан Ђука, члан Гусларског друштва /ГД/ "Филип Вишњић" из Бијељине побједник је 23. сабора гуслара међу тридесетак гуслара који су наступили пред 400 посјетилаца у Парохијском дому на Сокоцу.

 

Сабор гуслара "Романијо горо од јунака" отворио је синоћ начелник општине Соколац Милован Бјелица, који је истакао улогу и значај поштовања историје и његовања традиције на Романији, гдје се одржава ова најпосјећенија гусларска манифестација у Српској.

"Да није било гусала, много тога се неби ни знало о нашој далекој историји", истакао је Бјелица.

Пехар и диплому за освојено прво мјесто побједнику Вукану Ђуки уручио је предсједник ГД "Романија" Соколац Милован Радовић.

Побједник Вукан Ђука каже да је за њега ова награда значајна јер су за њега гусле све и са њима живи.

"Иако сам шест пута био први на сабору `Романијо горо од јунака`, ова награда ми значи много. Гусле су значајне за историју српског народа, што знају и наши непријатељи", рекао је Ђука и додао да је кроз дружење са гусларима и пјевајући уз овај древни инструмент научио више о историји него у школи.

За разлику од претходних, када је додјељивао само једну, ове године је четворочлани жири одлучио да међу четири најбоља гуслара прогласи и Бошка Голијанина из ГД "Гаврило Принцип" Источни Стари Град, Младена Јеврића из ГД "Филип Вишњић" Бијељина и Петронија Чолаковића из ГД "Романија" Соколац.

Ове године су као специјални гости наступили жива гусларска легенда Бошко Вујачић и гусларски шампион из 1984. Жарко Милић који су одушевили публику својим наступима.

Петоструки гусларски првак свих српских земаља Бошко Вујачић рекао је Срни да је свако саборовање са и без гусала, велика и добробитна ствар за Србе, а посебно кад су у средини свега тога гусле као носилац српске духовне вертикале и колективног памћења.

"Гусле су дале основни темељ нашој духовности, јер наши преци су, као и код других народа, памтили и преносили с кољена на кољено најважније што је било док се нису створили услови да се то запише. Ми Срби немамо ништа више од наше епске поезије и гусала", истиче Вујачић.

Он додаје да Срби имају изузетно умне људе који су дали велики допринос свјетској цвилизацији, науци и култури, али је увјерен да за српски народ не постоји ништа значајније по чему је препознатљив од гусала и епске поезије.

Вујачић се, како каже, увијек радовао доласку на Романију, која је за гусларе увијек била у центру збивања.

Он је, како каже, пјевање научио уз оца познатог гуслара, а његов први наступ пред публиком био је у трећем разреду основне школе и тече око 60 година, до данас.

Вујачић је на овом сабору гуслара, први пут пред публиком на Романији отпјевао пјесму за коју је сам написао стихове о Стафану Лазаревићу /Стевану Високом/, једном од најпризантијих и најмудријих витезова у Европи тога времена и изазвао велико одушевљење публике.

Члан жирија на синоћњем сабору гусалара на Сокоцу Коста Плакаловић, мишљења је да све што је везано уз традицију и уз старину то и ваља, јер се једино то не модификује.

Он је питао шта има боље и љепше чути од овог - "Романијо горо од јунака", како се и зове ово гусларско дружење.

"Гусле су овдје живјеле и живјеће, браниле, браниће и одбраниле Републику Српску, јер гдје су се гусле слушале ту линија пала није у минулом и у свим другим одбрамбеним ратовима, без обзира ко је на другој страни", оцијенио је Плакаловић.

Гусларско друштво "Романија" додијелило је захвалнице, постхумно члану свог друштва Вељку Косорићу, затим начелнику општине Соколац Миловану Бјелици, граду Источно Сарајево, протојереју ставрофору Илији Чупићу, предузећу "Романијапутеви" Соколац, Шумском газдинству "Романија" Соколац и Удружењу дрвопрерађивача "Романија" Соколац.