ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет18/02/2018

АМБАСАДА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ ЗБОГ НАПАДА НА РУСКИ ЦЕНТАР

 

КИЈЕВ, 18. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Руска Амбасада у главном граду Украјине Кијеву упутила је протестну ноту украјинском Министарству спољних послова због напада украјинских радикалних активиста на Руски центар за науку и културу у украјинској пријестоници, саопштено је из сервиса за медије руске Амбасаде.

 

У саопштењу из Амбасаде позивају украјинске власти да изврше релевантну законску процјену радикалних поступака, како би организатори и учесници у нападу сносили одговорност, као и да спроведу мјере како би се спријечили слични инциденти у будућности.

Амбасада је изразила огорчење због "очигледног чина агресије против Центра, којим се крши Бечка конвенција о дипломатским везама из 1961. године, као и билатерални међувладин споразум о оснивању и раду културних центрара, који је потписан 1998. године", пренио је ТАСС.

Чланови националистичке групе "Десница, традиција и ред /С14/" извршили су јуче напад на Руски центар за науку и културу у Кијеву. Радикални активисти, на челу са послаником Врховне Раде Андрејем Луговојем, ушли су у зграду Центра и нанијели штету у просторијама зграде.

Нападачи су на зидовима Центра исписали антируске графите, уништили огласне табле и изложбене штандове, просули фарбу по сигурносним камерама и спалили руску заставу.

Особље Центра претрпјело је пријетње и вријеђање, а неки су чак и физички нападнути.

У вријеме напада у Центру се налазило неколико десетина посјетилаца, од којих су већина била дјеца.

Из руске Амбасаде су напоменули да је полиција пасивно посматрала читав догађај.

Јучерашњи напад на руски Центар није први такав напад. У августу 2016. године, националисти су убацили наколико димних бомби у просторије Центра, а на зидовима су исцртали своје симболе.

У јулу 2017. године, око 30 чланова покрета "Слобода", на челу са чланом Савјета Кијева Игором Мирошниченком, упали су у зграду руског Центра и прекинули промоцију књиге о руској историји.