ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/02/2018

ЈАЧАЊЕ ИНСTИTУЦИОНАЛНОГ ОКВИРА У БОРБИ ПРОTИВ КОРУПЦИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истакао је вечерас да је циљ Нацрта стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године јачање правног и институционалног оквира у овој области.

 

Касиповић је нагласио да је неопходно створити претпоставке за активно учешће појединаца и организација у ефективној реализацији политика, програма и мјера за борбу против корупције, те ојачати повјерења грађана у институције.


"Визија Стратегије јесте активан ангажман свих релевентних учесника у борби против корупције у Републици Српској да би био смањен степен корупције у свим сферама друштва, даље социо-економске реформе и развој Српске, минимална толеранција коруптивног понашања, њено проактивно откривање и ефикасно процесуирање", рекао је Касиповић у Народној скупштини, образлажући Нацрт стратегије.

Он је навео да су циљеви документа јачање правног и институционалног оквира за борбу против корупције, ефективније искориштавање постојећих капацитета и унапређење сарадње у детекцији и процесуирању коруптивних дјела, те јачање транспарентности и интегритета јавног сектора.

Касиповић каже да је неопходно јачање транспарентности и интегритета јавног сектора.

"У оквиру овог стратешког циља бавимо се посебним антикоруптивним политикама у вези са јавним службама, јединицама локалне самоупаве, пословним сектором, јавним предузећима, те образовним и здравственим институцијама", додао је Касиповић.

Он је напоменуо да је стратешки циљ документа подизање свијести грађана и јавности о значају борбе против корупције.

Претходно су посланици размотрили информацију о реализацији Стратегије борбе против корупције у Српској од 2013. до 2017 године.

Касиповић је рекао у завршној ријечи о наведеној Стратегији да је Комисија за спровођење стартегије борбе против корупције урадила дио посла и да мора бити другачије конципирана.

"Мислим да у приједлогу стратегије борбе против корупције требамо то поставити на један квалитетнији начин са снажнијим учешћем и присуством Народне скупштине и невладиног сектора, као и експерата", каже Касиповић.
/наставиће се/бон/нб