ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/03/2018

МОТО-ТРКА "РУСКИ БАЛКАН" НИЈЕ ПРИЈЕТЊА БЕЗБЈЕДНОСТИ , ВЕЋ ХОДОЧАШЋЕ

 

САРАЈЕВО, 15. МАРТА /СРНА/ - Амбасада Русије у БиХ саопштила је, поводом медијске кампање у Федерацији БиХ којом се предстојећа мото-трка "Руски Балкан" покушава лажно представити као пријетња безбједности, да је ова манифестација замишљена као ходочашће са станицама код манастира, цркава, те културно-историјских знаменитости у Србији, Републици Српској и Брчко дистрикту.

 

Из руске Амбасаде наглашавају да је ријеч о неодговорним покушајима да се вјештачки створи напетост у БиХ и истичу да је циљ мотоциклистичке трке популаризација заборављених или слабо познатих мјеста која су повезана са руском историјом и руско-српским културним везама.

"Нажалост, у ову неосновану кампању укључени су и органи БиХ чији је главни задатак јачање безбједности, а не њено поткопавање. Истичемо да није поднесен никакав вјеродостојан доказа за неосноване оптужбе на рачун друштвених организација које су регистроване у Русији", истиче се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

Из руске Амбасаде упозоравају да баш оваква неодговорна дјелатност представља пријетњу безбједности, миру и стабилности, а не апсолутно транспарентан и отворен културно-патриотски излет.

"Осим држављана Руске Федерације, у овом догађају учествују и држављани других балканских земаља - БиХ, Србије, Бугарске, Мекедоније и Црне Горе. `Ноћни вукови`, као друштвена патриотска организација, апсолутно су легитимни и представљени у многим земљама Европе, а не само у Русији", наводи се у саопштењу.

У Амбасади Руске Федерације истичу да је са становишта међународног права незнатно и не може служити као доказ то што су члановима "Ноћних вукова" поједине земље увеле једностране санкције, полазећи од својих вјештачких разлога.

"Само болесна и злонамјерна машта може повезати карактер путовања и састав учесника са `пријетњама безбједности`. Ту је видљива жеља неких медија, који су оснивани и послују уз помоћ грантова из добро познатих извора, да поткопају друштвену стабилност у БиХ, исфабрикованим информацијама", истиче се у саопштењу.

У Амбасади Русије сматрају да то није најисправнији, нити најодговорнији приступ, чак у условима предизборне борбе, која је у току.

"Позивамо одговорне институције БиХ, међународну заједницу, медије, те цивилно друштво на одговорност прилком објављивања, ширења и коментарисања информација, те на избјегавање неоснованих и непотврђених изјава и спекулација које могу представљати пријетњу јавном миру и безбједности", истичу из руске Амбасаде.

У Амбасади Русије у БиХ изражавају жаљење што се новинари у Федерације БиХ, када је ријеч о мотоциклистичкој трци "Руски Балкан" која се одржава од 19. до 28. марта и која ће пролазити и кроз БиХ, нису бавили суштинским питањима, него су јавности представиили "ужасну мјешавину гласина, досјетки и неправди".

"За нас је неразумљиво зашто се за коментаре о овом питању нису обратили нама, него дипломатским представништвима других земаља", истичу у Амбасади Русије, уз напомену да би то било логично ако је намјера аутора била истинито извјештавање.

Федерални медији, позивајући се на руководиоце безбједносних агенција БиХ, пренијели су данас информацију да је забрањен улазак у БиХ држављанину Русије Александру Залдостанову и држављанину Србије Саши Савићу.

Залдостанов је вођа руске бајкерске групе "Ноћни вукови", а Савић вођа "Ноћних вукова" Србије.