ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/03/2018

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О КУЛТУРНОЈ, ОБРАЗОВНОЈ И НАУЧНОЈ САРАДЊИ

 

САРАЈЕВО, 16. МАРТА /СРНА/ - Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић и амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник потписали су данас у Сарајеву Споразум о културној, образовној и научној сарадњи Савјета министара и Владе Чешке, чиме је створен правни оквир за сарадњу двије земље у овим областима.

 

Према Османовићевим ријечима, примјена споразума огледаће се у разним културним и умјетничким догађајима, као и у музеологији, рестаурацији и конзервацији споменика, библиотекарству, преводилаштву и позоришној умјетности.

"Споразумом се унапређује и сарадња у области образовања путем успостављања веза између образовних институција, размјене професора и студената, те размјене публикација, информација о образовању, као и путем организовања учешћа на скуповима о темама од заједничког интереса, те узајамног признавања диплома", рекао је Османовић.

У изјави медијима након потписивања споразума, Османовић је додао да је данас потписаним документом обухваћена и научна сарадња.

Чешки амбасадор изразио је увјерење да ће спровођење овог споразума водити даљем продубљивању сарадње између институција БиХ и Чешке, те расту броја умјетника, студената, научника и педагога који ће дјеловати, учити, подучавати и заједно истраживати у обје земље.

Према Скалниковим ријечима, односи између БиХ и Чешке дугорочно су на изузетном нивоу и закључивање овог споразума још је један доказ добрих односа.

Наводећи да су први чешки стручњаци у БиХ дошли још у другој половини 19. вијека како би помогли модернизацију земље, Скалник је подсјетио да у Чешкој тренутно живи неколико хиљада људи поријеклом из БиХ који доприносе њеном успјешном развоју.