ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана16/03/2018

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ СЛУЖИО ПАРАСТОС

 

ПАЛЕ, 16. МАРТА /СРНА/ - Његово преосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије, поводом обиљежавања 22 године од егзодуса Срба из Сарајева.

 

Српски борци у Сарајеву зауставили су 36 офанзива и одбранили своје домове, а у тој одбрани погинуло је више од 7.000 војника и цивила.

Служењу парастоса присуствовали су и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Jовичевић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, свештенство Српске православне цркве, представници Градске управе Источног Сарајева, руководство oпштинe Пале, те предсједник Бoрачке организације општине Пале Михајло Парађина.

Егзодус Срба из Сарајева услиједио је након Дејтонског споразума којим је пет oпштина Српског Сарајева припало Федерацији БиХ, а пет их је подијељено између Републике Српске и Федерације.

Егзодус је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године.

Тада је око 120.000 Срба из Илијаша, Вогошће, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Грбавице и дијела Старог града напустило вјековна огњишта и кренуло на простор Републике Српске, не желећи да живе под хрватско-муслиманском влашћу.

Многи Срби су одлучили да премјесте посмртне остатке чланова својих породица. На Сокоцу је формирано Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на које су пренесени посмртни остаци близу 1.000 бораца Војске Републике Српске.