ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/03/2018

ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА "ЧУВАРИ ТИШИНЕ"

 

ЗВОРНИК, 16. МАРТА /СРНА/ - У Зворнику је вечерас одржана пројекција филма "Чувари тишине", истакнутог документаристе Драгана Елчића, у оквиру Филмског кампуса "Свијет филма", у организацији Продукције "Први кадар" из Источног Сарајева и зворничког Дома омладине.

 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић захвалио је директору Продукције "Први кадар" Витомиру Митрићу из Источног Сарајева и његовим сарадницима што су одабрали Зворник да буде домаћин тродневног фестивала на којем ће бити приказано неколико филмова.

Он је истакао да је филмско вече у Зворнику окупило младост и суграђане заинтересоване за ову врсту умјетности.

"Ово је прилика да наши ђаци учествују у Филмском кампусу, односно стварању заједничког умјетничког документарног филма студената филмских академија и зворничких средњошколаца који ће промовисати Зворник и његово културно-историјско насљеђе, те туристичку понуду", навео је Стевановић.

Он је додао да се средњошколци први пут упознају о томе како настаје документарни филм, а са њима су апсолвенти режије, професори режије.

"Очекујем да ће промоција документарно-умјетничког филма `Зворник, то је мој град` бити премијерно приказан у оквиру обиљежавања 21. маја - Дана града", рекао је Стевановић.

Митрић је истакао да је Зворник један од просперитетних младих градова Републике Српске у раду са младим људима позоришта, због чега је и одлучено да ту буду одржани Филмски кампус, предавање за младе о документарном филму, те направљен арт документарни филм о граду младости.

"У стварању филма учествоваће полазници радионице документарног филма који ће говорити о свом граду, о ономе шта их одушевљава, о ономе шта би промијенили, као и остали учесници који ће говорити о Зворнику са историјског гледишта", рекао је Митрић.

Подсјетивши да је већ пала прва клапа у снимању овог филма, односно разговор са градоначелником, Митрић је нагласио да је врло задовољан оним што је до сада урађено.

"Филмом који настане у овом кампусу продубићемо сарадњу у културном погледу Источног Сарајева и Зворника, што је веома значајно у смислу децентрализације културе, да у мањим градовима буду организовани велику догађаји, као што је овај кампус и почетак снимања документарног филма", рекао је Митрић.

Директор Дома омладине Ђорђе Деурић рекао је да чињеница да је Зворник препознат од филмске екипе из Источног Сарајева говори о квалитетним културним садржајима и у Дому омладине и у Зворнику.

"Дом омладине жели да постигне тенденцију раста до 170 догађаја у области културе у току године, односно да сваког радног дана буде одржана нека активност, а Филмски кампус је једна од таквих", истакао је Деурић.

У оквиру Филмског кампуса вечерас је приказан и кратки играни филм "Флафи", редитеља Лее Филиповски из Србије, добитника канадског Оскара за најбољи кратки играни филм, те кратки играни филм "Љубав на први поглед", добитник више од 50 најзначајнијих филмских награда, режисера Марка Плејна из Шпаније.