ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/03/2018

ФАБРИКА ДУВАНА ОВЕ ГОДИНЕ НИЈЕ ДОБИЛА НИЈЕДНУ НАРУЏБУ

 

БИЈЕЉИНА, 16. МАРТА /СРНА/ - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Фабрика дувана у Бањалуци ове године није добила ниједну наруџбу и да су све своје послове, па чак, колико је схватио, и компанију, продали компанији "Бритиш американ табакo" /British American Tobacco/.

 

"Представници Фабрике изнијели су ту поражавајућу чињеницу. Ова фабрика је, нажалост, погођена глобалним неповољним кретањима, а на то утиче рад пет компанија у свијету које се баве организацијом производње дувана и дуванских производа", рекао је Ђокић новинарима у Бијељини.

Он је навео да тих пет свјетских компанија одређује односе у сектору дуванске индустрије и производње дувана у цијелом свијету.

"Нажалост, Фабрика дувана је погођена тиме, али ми смо данас затражили да се представници Фабрике, односно `Булгартабако`, изјасне да ли дефинитивно одлазе из Бањалуке, да ли желе да продају компанију, иако је она већ ушла у нови однос са `Бритиш табаком`", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да је потребно испитати да ли постоји могућност да Влада Републике Српске почне да тражи стратешког партнера, како би била очувана дуванска производња у Српској.

Ђокић каже да Влада Српске овај тренутак схвата као веома озбиљан, али да истовремено очекује исту одговорност "Булгартабака", односно Фабрике дувана у Бањалуци и њеног менаџмента.

"Они имају веома добар колективни уговор и ја сам увјерен да ће, поступајући по том уговору, заштитити права радника", додао је Ђокић.

У Бањалуци је данас одржан састанак представника Владе, "Булгартабака" и синдиката, којем је присуствовао и Ђокић.

Влада Републике Српске тражи од "Булгартабака" да се у наредних 10 дана писаним путем изјасни да ли жели да прода Фабрику дувана Бањалука, како би Влада могла да тражи стратешког партнера, а Фабрика настави производњу.

У Бањалуци је 27. фебруара одржан састанак представника Владе Републике Српске, компаније "Булгартабак", Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката Фабрике дувана Бањалука у вези рјешавања проблема у овој фабрици, након најаве власника о могућности њеног гашења.

Влада Републике Српске потписала је 9. априла 2013. године Меморандум о разумијевању са "Булгартабаком" којим се ова компанија обавезује да ће у наредне три године задржати постојећи број радника, инвестирати у модернизацију фабрике и почети са радом препознатљивих брендова.