ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/03/2018

ПОНОВНИ ИЗБОР ПУТИНА ЈЕ ПОЗИТИВАН СИГНАЛ ЗА БЕОГРАД

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је да је поновни избор Владимира Путина за предсједника Русије позитиван сигнал и порука за Србију.

 

"Путин познаје Србију, добро познаје српско руководство, а није нови човјек од ког не знате шта да очекујете и веома се позитивно односи према Србији. Са моје тачке гледишта, то је позитиван знак за развој наше сарадње у свим сферама, и у политичкој и војнотехничкој и економској", рекао је Чепурин.

Он је за "Спутњик" истакао да је руски народ гласао за Путина због онога што је урађено и поред свих потешкоћа које су пратиле Русију, а то су стабилност, развој и чињеница да су људи почели да живе боље.

Према његовим ријечима, у мају ће бити проглашен Путинов шестогодишњи програм, а много ствари из тог програма врло је блиско српским проблемима.

Чепурин је као примјер навео очување народа. "Треба значајно повећати наталитет и животни вијек. Зато је постављен задатак да се продужи животни вијек до 80 година као што је у Западној Европи. Умногоме ће бити искориштена намјенска индустрија, гдје је у посљедње вријеме уложено педесет милијарди евра", навео је он.

Чепурин је рекао да је велика сфера за улагање у Србији инфраструктура, гдје ће наредних година бити уложен велики новац у путеве, хотеле.

Он наглашава да руска ИТ компанија "Јандекс" показује интересовање за сарадњу са Србијом и да би Србија и Русија могле нешто заједно да ураде на том плану, као и у медицини и нуклеарној енергетици, при чему се издваја српски институт "Винча".

Чепурин је као примјер навео да би Срби у сфери фармацеутске индустрије могли да раде не само за Србију него и за регион, јер фармацеутски препарати који су произведени уз коришћење нуклеарне технологије имају кратак вијек трајања и не могу да се увезу из иностранства, него само из региона, гдје би Србија могла да одигра важну улогу.

Као перспективне области амбасадор Русије издваја и војнотехничку сарадњу, сарадњу у сфери пољопривреде и туризма, гдје, како каже, треба направити паметне туристичке програме и онда ће доћи два или три пута више туриста у Србију.

Што се тиче подршке Русије Србији по питању Косова и Метохије, Чепурин је рекао да, иако на Западу кажу да је Резолуцији 1244 застарјела, други документ не постоји, те је истакао да је апсолутна бесмислица формирање оружаних снага самопроглашеног Косова које уопште нису предвиђене у УН и међународним споразумима.

"То да још НАТО помаже да се те снаге формирају, то је апсолутни нонсенс. Постоји резолуција 1244, постоје УН које треба да спроведу истрагу о томе како структура која је предвиђена мандатом УН, кршећи међународне прописе и резолуцију којом је успостављена, помаже стварање нелегалних оружаних снага Косова", рекао је Чепурин.