ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2018

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ЗА СТУДЕНТЕ ЗА РАД НА ВИКИПЕДИЈИ

 

ПАЛЕ, 19. МАРТА /СРНА/ - На Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана уређивачка радионица с циљем обуке студената за рад на Википедији, на којој су представљени основни алати, начини и правила за уређивање странице.

 

Љубиша Маленица, глам-координатор за Викимедијину заједницу Репубике Српске која је организатор радионице, рекао је новинарима да се радионица одржава у оквиру "Едy Вики" пројекта, којег спроводи Викимедијина заједница Српске.

"`Еду Вики` је пројекат сарадње између Викимедијине заједнице и образовних институција на нивоу Српске. Викимедија је извор, а Википедија само један од производа, односно један од пројеката Викимедије, која се може посматрати као невладина организација из које је све потекло", истиче Маленица.

Маленица додаје да је циљ заинтересовати студенте за рад на страници и да су упознати о томе како да постављају садржаје и текстове на Википедији.

"Једно од правила је енциклопедијски и непристрасан приступ самом чланку, што подразумијева да особа која уређује чланак мора то радити из неутралне перспективе, а ако прави нови чланак мора га поткријепити изворима информација који је поуздан", наводи Маленица.

Он додаје да је српска Википедија, која постоји од 2004. године, једна од развијених, а да Викимедијина заједница Републике Српске постоји већ три године, те да је све на волонтерском принципу.

Професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Предраг Млинаревић каже да је задовољство што се оваква радионица одржава на овом факултету, који подржава све што је с циљем промовисања науке и научног истраживања.

Он наводи да су сви свједоци да је Википедија постала начин на који се прикупља велики дио информација и било би добро преко стручног начина њиховог презентовања и попуњавања учинити да то постане легитиман и квалитетан извор.

"Сада смо у ситуацији да већи дио података који се на тај начин прикупи није провјерен и већина научних радова се сматра као нелегитиман извор зато што се фактички на стручан начин није обрађивало, нити допуњавали извори који тамо постоје. Одржавање оваквих радионица Викимедије допринијеће повећавање легитимности извора података прикупљених преко Википедије, поготово из сфере економске науке", појашњава Млинаревић.

Студент друге године на Економском факултету на Палама Војко Чворо рекао је да ријетко пропушта радионице било каквог типа, јер сматра да свако ново знање и вјештина може да му буде од користи, те да Википедију користи свакодневно у сврху информисања и студирања.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: