ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2018

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 76 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА СРБА У СТАРОМ БРОДУ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАРТА /СРНА/ - У Старом Броду код Вишеграда данас ће бити обиљежено 76 година од усташког покоља 6.000 Срба из источног дијела БиХ.

 

Полазак брода са високим званицама са кеја у Андрићграду планиран је у 11.00 часова, док ће у 12.00 часова бити служен парастос убијеним цивилима у Старом Броду, а након тога освештање темеља музеја.

У 12.45 часова заказано је полагање вијенаца на спомен-плочу, након чега ће бити уприличено обраћање званичника.

Због размјера трагедије у овом крају од половине марта до почетка маја 1942. године, обиљежавање овог датума од ове године организује се на републичком нивоу, а догађају ће присуствовати, између осталих, и потпредсједник Одбора Владе Републике Српске за његовоње традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић и народни посланик Вукота Говедарица.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Срби са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда у збјеговима су кренули ка Дрини, тражећи спас у Србији.

У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје, па су збјегови кренули низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод, гдје се налазила скела. Усташе су стизале збјегове и на најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи. Покољ Срба у овом крају починиле су фашистичке и дивизије Независне Државе Хрватске, потпомогнуте ханџар-дивизијама.

Од половине марта до 2. маја 1942. године страдало је више од 6.000 жена, дјеце и стараца, а најмасовнији покољ догодио се на православни празник Младенце 22. марта 1942. године у селу Милошевићи. Забиљежено је да је 300 дјевојака скочило са литице у Дрину да не би пале у усташке руке.

Усташки злочин у Старом Броду током комунистичке владавине није помињан.

У Старом Броду је 2008. године подигнуто обиљежје, а у плочама од камена уклесана су имена убијених.

Обиљежавање 76 година од страдања Срба у околини Вишеграда организује Одбор Владе Републике Српске за његовоње традиције ослободилачких ратова.