ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/03/2018

ГРАД ЋЕ ПОМОЋИ НЕЗАПОСЛЕНИМ РОДИТЕЉИМА ДЈЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

 

ТРЕБИЊЕ, 21. МАРТА /СРНА/ - Градска управа Требиње одлучна је у намјери да различитим видове помоћи олакша живот незапослених родитеља дјеце са посебним потребама, али и да помогне у изградњи инфраструктуре како би тој дјеци омогућила да се баве различитим активностима, с циљем њихове социјализације и осјећаја припадности друштву, рекао је вечерас градоначелник Лука Петровић.

 

Присуствујући предавању поводом Свјетског дана особа са Дауновим синдромом, Петровић је похвалио Удружење родитеља дјеце са посебним потребама које већ 20 година дјелује на подручју града, наглашавајући да ће бити награђено највећим признањем, јер су се током дугогодишњег рада трудили и успијевали да окупе дјецу са потешкоћам у развоју и кроз различите активности помажу у њиховом одрастању.

"Морамо сви заједно да смогнемо снаге да кажемо ко су најтежи случајеви и да им помогнемо. То ћемо учинити у сљедећих мјесец дана или финансијски или у медицинској опреми, запослењем или самозапослењем", рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је Градска управа добила и списак 40 до 50 родитеља са подручја локалне заједнице који имају малољетну дјецу школарце, а без запослења су, додајући да ће се и њима финансијски помоћи док им не нађу посао.

"Вјерујем да те људе нико до сада није позвао да са њима разговара. Ми ове проблеме морамо системски да рјешавамо", рекао је Петровић.

Он је поручио да је за рјешавање било каквих проблема неопходна комуникација, да постоје уређени сви нивои - од породице преко школе, удружења, градске власти, да разумију тешкоће и да свако учини колико може.

Начелник педијатрије са неонатологијом Болнице Требиње Љиљана Буха каже да постоје категорије жена код којих се са сигурношћу може тврдити да су у ризичној групи за рађање особа са Дауновим синдромом.

"То су труднице старије од 35 година, оне које већ имају једно дијете са Дауновим синдромом, а у посљедње вријеме препорука је и оне које имају испод 20 година", каже Буха.

Она истиче да је веома важно њихово тестирање током трудноће како би се утврдило да ли постоји ризик, а уколико се већ роди дијете са таквим синдромом, прво и основно је поставити тачну дијагнозе, a након тога је јако важан разговор са родитељима.

О раду са дјецом са посебним потребама и тридесетогодишњим искуством у специјалном одјељењу говорила је дефектолог у Основној школи "Јован јовановић Змај" Олгица Рудакијевић, која је истакла да је рад са таквом дјецом врло једноставан уколико им се приђе на адекватан начин и правилно прихвате њихове реалне могућности.

"Све похвале за ову школу. Потпуно смо од менаџмента прихваћени, укључени смо у све активности, имамо адекватну опрему и увијек смо на првом мјесту", каже Рудакијевићева и додаје да су дјеца врло лијепо прихваћена и од вршњка која немају таквих проблема са којим и често организују заједничке приредбе.

Снежана Чучковић, мајка осамнаестогодишњака са Дауновим синдромом, каже да је јако лијепо бити родитељ оваквог дјетета, које је пуно љубави и осјећања.

"Осим Срђана, имам још двоје старије дјеце које имају своје породице и могу рећи да нас је он сачувао на окупу. Он је нама веза и наша радост", каже Снежана и подсјећа на пут којим су заједно са Срђаном ишли, од вртића, школе, ваннаставних активности, што му је помогло да постане весео, комуникативан, дружељубив и врло драг младић.

О искуству са дјецом са посебним потребама говорио је дугогодишњи предсједник Удружења "Сунце нам је заједничко" Мијат Шаровић.

Валерија Лакић, предсједник Актива жена СНСД-а Требиње који је организатор предавања, истакла да су одлучили да позову суграђне да се упознају о овој болести о којој су говорили еминентни стручни људи из ове области.