ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет22/03/2018

ТРАМП УВОДИ НОВЕ ТАРИФЕ КИНИ

 

ВАШИНГТОН, 22. МАРТА /СРНА/ - САД увешће тарифе на кинеску робу у вриједности од 50 милијарди долара и ограничиће кинеска улагања у САД као одговор на наводну крађу интелектуалне својине, саопштила је Бијела кућа.

 

У саопштењу се наводи да су ове мјере неопходне као заштита од нефер конкуренције кинеске државне економије, као и да се тарифе већином односе на технолошке производе.

Бијела кућа напомиње да дугогодишњи разговори нису уродили плодом, те да Пекинг охрабрује крађу или трансфер интелектуалне својине.

Кина је одговорила да је спремна да узврати "неопходним мјерама".

Бијела кућа је саопштила да је анализом кинеске економске политике утврђен низ некоректних пракси Кине, укључујући рестрикције страног власништва због чега стране компаније морају да мијењају или пребацују технологију, преноси вечерас Би-Би-Си.

Такође, Бијела кућа тврди да је Кина увела некоректне услове америчким компанијама, да усмјерава улагања у америчку стратешку индустрију и проводи и подржава сајбер нападе.

Бијела кућа наводи да има листу од више од 1.000 производа који ће бити мета тарифа. Компаније ће имати прилике да коментаришу ову одлуку прије него листа дефинитивно ступи на снагу.