ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2018

УГРОЖЕН САВСКИ НАСИП У МЛИНАРИЦАМА

 

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 22. МАРTА /СРНА/ - Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је вечерас да је у мјесту Млинарица дошло до одрона дијела савског насипа, те оцијенио да је ријеч о озбиљном оштећењу које захтијева хитно дјеловање.

 

"Ријеч је о озбиљном оштећењу које није безазлено, с обзиром на јако висок водостај ријеке Саве", рекао је Рељић и нагласио да је већ ангажована сва расположива механизација која може дјеловати на терену, који је натопљен водом и добрим дијелом неприступачан за тешку механизацију.

Он је навео да је о ситуацији на савском насипу информисао надлежне институције Републике Српске, те да су укључене службе Цивилне заштите.

"Можемо ангажовати све могуће ресурсе, али не можемо доћи на мјесто са машинама. Tоком сутрашњег дана тражићемо помоћ из сусједних општина и воденим путем паковати вреће и постављати их на тај дио насипа, као што то раде у Хрватској", прецизирао је Рељић.

Он је додао да ситуацију на оштећеном дијелу савског насипа додатно компликују подземне воде, које пуне канале око насипа и стварају додатно нервозу код грађана тог подручја.

"Ми ћемо учинити све што је у нашој моћи и позивам све радно способне становнике да дођу на лице мјеста, на савски насип у Млинарицама, гдје ћемо сутра организовати велику акцију, јер не можемо чекати да се нешто деси", рекао је Рељић.

Он је нагласио да ће од надлежних институција тражити процјену да ли треба организовати евакуацију становништва тог подручја, те да није искључено да на подручју општине Козарска Дубица сутра буде поново проглашено ванредно стање.

Рељић је навео да општина Козарска Дубица нема апсолутно никакве ингеренције над каналима и насипима и додао да незадовољство грађана не би требало да буде усмјерено према локалној заједници.

"Tо је надлежност Јавне установе `Воде Српске`, које управљају насипом и расписују тендере за извођење радова. Tражићу потпуну ревизију свих пројеката који су урађени на подручју општине Козарска Дубица и узећу себи за право да поднесем кривичне пријаве против извођача радова и надзорних органа", најавио је Рељић.