ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 26/03/2018

УНИВЕРЗИТЕТ ДА БУДЕ ПОУЗДАН ПАРТНЕР ПРИВРЕДИ

 

Поједини факултети већ добро сарађују са привредом, па је план да се њихово искуство пренесе на друге, наводи ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

 

Разговарала: Ана БЕНЦУН

БАЊАЛУКА, 26. МАРТА /СРНА/ - Универзитет у Бањалуци, са више од 20.000 студената, треба да постане поуздан партнер привреди, те да са јасно дефинисаним потребама привредних субјеката ради на стимулисању студената за упис дефицитарних занимања, наводи ректор Радослав Гајанин.

Гајанин у интервјуу Срни истиче да му је један од приоритета стварање Универзитета од којег ће привредни субјекти у сваком моменту моћи да добију стручну подршку.

Циљ је да ова високошколска установа буде приоритетна опција у рјешавању одређених проблема са којима се привреда суочава.

Максимална сарадња са студентима такође је један од приоритета, као и пружање подршке свим идејама и пројектима који ће допринијети побољшању студентског стандарда.

Гајанин каже да се то, осим на услуге образовања, односи и на обављање одређених послова на којима ће бити ангажовани студенти.

"Очекујемо и да у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, министарствима и другим институцијама имамо јасно дефинисане кадрове који ће бити потребни у наредних десет година", поручује Гајанин.

Потребно је створити услове за квалитетно стимулисање младих да уписују студијске програме за које је смањено интересовање, а тржиште рада је у дефициту када је ријеч о тим профилима радника.

Гајанин сматра да не би требало укидати студијске програме који су напунили капацитете тржишта рада, јер студента који је одлучио да ће студирати оно што жели нико у томе не може нити треба да спречава.

Поједини факултети, наводи он, већ добро сарађују са привредом, па је план да се њихово искуство пренесе на друге.

Гајанин напомиње да је кроз измјене и допуне Закона о високом образовању предвиђен нови начин уређења односа између Универзитета и организационих јединица.

"Предложили смо измјене које ће донијети већи обим функционалне аутономије чланица, те могућност самосталног дјеловања на тржишту и стицања већег обима изворних прихода од пројеката и услуга", наглашава Гајанин.

Оцијенивши да су услови студирања на Универзитету све бољи, он наводи да о томе говоре све већи смјештајни капацитети у студентским домовима, односно све више студената, али и ангажованих људи у наставном процесу.

Улазак Универзитета у Болоњски процес допринио је развоју практичне наставе на свим студијским програмима, која је веома значајна како би се студенти припремили за будуће занимање.

"Болоњска декларација је значајно допринијела развоју међународне сарадње, јер некада није постојала размјена студената са другим универзитетима, док је данас, осим све већег броја студената који одлазе на факултете у земље широм свијета, све више оних који са тих факултета долазе код нас", наводи Гајанин.

Гајанин сматра да постојећи критеријуми за избор у академска звања нису довољно високи, те да их је потребно пооштирити како би се остварио додатни напредак у броју објављених радова у међународно признантим научним часописима, те повећала видљивост Универзитета у међународним цитатним базама.

Он очекује да ће уз повећање тих критеријума, уз подршку Министарства науке и технологије и Министарства просвјете и културе, бити повећано и издвајање финансијских средстава за науку.

"Универзитет не планира да се бави онима који му наносе штету, који у јавност износе неистине о стању на овој високошколској установи или се неадекватно понашају према колегама или студентима.

Нелогично је да се таквим појединцима Универзитет бави, јер имамо механизме којима их можемо санкционисати", поручује Гајанин у интервјуу Срни.

Када је ријеч о стручности професора и сарадника на Универзитету, Гајанин закључује да је веома мали број оних који наставу не држе на адекватан начин, те да му је циљ да се ти проблеми ријеше.