ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/04/2018

САМО ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА МОЖЕ БИТИ МАЈКА ЦРКВА

 

СКОПЉЕ, 13. АПРИЛА /СРНА/ - Патријарх васељенски Вартоломеј рекао је да само Васељенска патријаршија може бити мајка црква балканским црквама, а да Бугарска православна црква не може да помаже другим црквама да рјешавају свој статус.

 

Патријарх Вартоломеј је на састанку у Истанбулу, са професорима и студентима Православног богословског факултета из Скопља, рекао да рјешавање статуса треба да иде путем Васељенске патријаршије, јавили су скопски медији.

Вартоломеј, који је и архиепископ Константинопоља, поручио је професорима и студентима да су увијек добро дошли код њега и да на њих рачуна као на сљедећу генерацију теолога и свештеника у јачању православља и односа са сусједним народима и православним црквама.

Синод Бугарске православне цркве је крајем новембра прошле године, разматрајући захтјев поглавара неканонске македонске православне цркве Стефана, донио одлуку о предузимању свега неопходног за утврђивање канонског статуса македонске цркве.

Патријаршија у Софији саоштила је тада, да у ситуацији када канонски непризната македонска православна црква признаје Бугарску православну цркву за своју мајку цркву, Бугарска црква сматра "својом светом дужношћу" да понуди потпуну сарадњу, посредовање и заступање пред помијесним православним црквама, предузимањем свега што је неопходно за утврђивање канонског статуса македонске цркве.