ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/04/2018

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ СРБА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Делегација Регионалне организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и породица убијених резервиста ЈНА требало би данас да положи вијенац на локацији Великог парка у Сарајеву и ода дужну пошту члановима групе "Транспортер".

 

"Даровати живот, створити слободу, обезбиједити будућност - могу само храбри синови, родитељи, да њихове слике заблистају испред нас, да пламен свијеће озари њихова лица, а да дјела не остану заборављена. Част нам је да се сјећамо са поносом шта смо имали", порука је ове организације поводом Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Тог 22. априла 1992. године, за само један час, живот је изгубило осам припадника бивше ЈНА који су прво заробљени у Аеродромском насељу, а потом звјерски ликвидирани у Великом парку у Сарајеву, због чега је тај датум озваничен као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Ријеч је о Миливоју Лаловићу, Ђорђу Бјелици, Зорану Марковићу, Драгомиру Ђерићу, Стевану Ђокановићу, Влајку Голубовићу, Недељку Вујичићу и Миладину Вукмановићу.

На подручју Сарајева трага се за тијелима још 175 српских жртава, а потрага није окончана ни за 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према програму обиљежавања 22. априла - Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије, делегација Организације и породица убијених резервиста ЈНА, полагање вијенца у Великом парку планирано је данас у 10.40 часова, а изјаве за новинаре у 11.55 часова.

У 12.00 часова у Цркви Светог Ђорђа у Миљевићима требало би да буде служен парастос српским жртвама, у 12.30 планирано је полагање цвијећа на Спомен-костурницу, а у 13.00 часова предвиђене су изјаве за новинаре.

Пред Судом БиХ у току је процес у предмету "Велики парк" у којем су четири лица оптужена за злочин над ратним заробљеницима почињен 1992. године у Сарајеву.

Оптужница у овом предмету терети бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване БиХ Драгана Викића, бившег министар унутрашњих послова такозване БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића.