ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/04/2018

ЗАБРАНА ПРИСТУПА АУТОМОБИЛИМА У ЦЕНТРАЛ ПАРКУ ОД 27. ЈУНА

 

ЊУЈОРК, 20. АПРИЛА /СРНА/ - Приступ аутомобилима чувеном њујоршком Централ парку биће забрањен од овог љета, након више од једног вијека, изјавио је градоначелник Њујорк Ситија Бил де Бласио.

 

Он је новинарима у Њујорку рекао да ће се забраном приступа аутомобилима путеви у Централ парку вратити пјешацима, тркачима и бициклистима.

"То није била намјена овог парка, да буде изграђен за аутомобиле. Он је, буквално, изграђен прије него што су постојали аутомобили. Изграђен је за људе", изјавио је Де Бласио.

Де Бласио је додао да је мотористима забрањен приступ сјеверном дијелу парка 2015. године, а да нова забрана подразумијева читав парк, осим четири попречна пута, који су саграђени према оригиналном плану парка, за потребе саобраћаја.

Одлука, чији је циљ смањивање броја саобраћајних незгода и загађење ваздуха у најпосјећенијем урбаном парку у САД, ступа на снагу 27. јуна, пренио је "Гардијан".

"Ту ће постојати нека врста мира и осјећаја сигурности који ту раније нису постојали", закључио је Де Бласио.

Више од 43 милиона људи годишње посјети Централ парк, који заузима површину од 325 хектара на Менхетну.

Парк на Менхетну, који се састоји од зоолошког врта, вјештачког језера, те језера за пловидбу, као и простора за одржавање разних догађаја, проглашен је националним историјским знамењем 1962. године.