ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/04/2018

ДАНАС 73 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА ОД ФАШИЗМА

 

БАЊАЛУКА, 22. АПРИЛА /СРНА/ - Бањалука ће данас низом манифестација обиљежити Дан града и 73 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

 

Поводом Дана града планирани су пријеми за делегације више градова, током дана ће на неколико локација бити положени вијенци, а свечана академија заказана је за 20.24 часа у Културном центру "Банску Двор".

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговараће у Градској управи са делегацијама дистрикта Васиљевска острва - дијела Санкт Петерсбурга и града Куманова, док је у Банском Двору планиран пријем за делегације градова, које ће присуствовати обиљежавању Дана града.

Током дана вијенци ће бити положени код Спомен-кострунице на Новом гробљу, на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, на споменик палим борцима Војске Републике Српске и на споменик жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу "Свети Пантелија", код споменика Топола ужаса на платоу испред Народне скупштине и на споменик "12 беба" у центру града.

Централно полагање вијенаца на Тргу палих бораца планирано је за 12.00 часова. На том мјесту вијенце ће положити делегација Народне скупштине Републике Српске и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

Радојичић и директор компаније "Телемакс" Аријана Максимчук сутра ће у 12.45 часова пустити у функцију соларно стабло, намијењено за пуњење мобилних телефона. Соларно дрво налази се у парку код споменика Бана Милосављевића.

На фасади Банског двора у 20.00 часова биће приказана видео инсталација поводом кандидатуре Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би обиљежавању Дана града требало да присуствује 35 делегација из 10 земаља.

Радојичић је нагласио да је Бањалука поносна на 22. април, дан када је прије 73 године поражен фашизам и дочекана слобода, као и на антифашистичку традицију.