ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/05/2018

ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК СА СКУПА О МИЛОШУ ВИДАКОВИЋУ

 

БЕОГРАД, 16. МАЈА /СРНА/ - Зборник радова са научног скупа "Милош Видаковић - царски сонети младобосанске књижевности као одраз друштвених прилика пред Велики рат" представљен је данас у Удружењу књижевника Србије /УКС/ у Београду.

 

Дјело је настало као резулат научног скупа одржаног у новембру прошле године у Рудом, у организацији Народне библиотеке "Просвјета" из тог мјеста и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Српске.

Уредник Зборника, историчар Предраг Остојић изразио је задовољство што се данас, на сто година од објављивања Видаковићевог дјела "Царски сонети", и у Београду говори о његовом пјесничком дјелу.

"Мислим да је то Видаковић и заслужио", рекао је Остојић.

Предсједник УКС Радомир Андрић изразио је наду да ће се и у Београду "макар једном годишње" одржавати скуп посвећен Видаковићу.

"Можда заједно можемо и да направимо један критички избор његове поезије из прве књиге `Царски сонети` и из књиге која се појавила каснија - `Звијезда самоће`", навео је Андрић.

Видаковић је рођен 1891. године у мјесту Грање, у општини Рудо, и био је члан "Младе Босне".

Према наводима хроничара био је пјесник, књижевни критичар, преводилац и пријатељ Иве Андрића, а умро је 1915. године у Велесу.

У мјесту Рудо се већ 17 година одржава културна манифестација посвећена његовом животу и раду.