ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/05/2018

МОЛИТВА НА ТЕМЕЉИМА ПОРУШЕНОГ ХРАМА, ГРАДЊА НОВОГ ПОЧИЊЕ 30. МАЈА

 

ДЕРВЕНТА, 17. МАЈА /СРНА/ - У Српској Вароши у Дервенти, поводом Спасовдана, служена је вечерња молитва на темељима храма минираног у протеклом рату, а чија је обнова почела ове године уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

 

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић је у бесједи након молитве рекао да се данас окупљени вјерни народ сјећа дана када је 1992. године, у раним јутарњим часовима црква минирана. "То је наша светиња која је деценијама овдје окупљала наше претке", рекао је Ћетковић.

Он је додао да се треба молити и за оне који су чинили злодјела, јер вјерни српски народ на то позива Христос Господ. "Вољом Божијом, вашом жељом, снагом и упорношћу ниче поново овдје црква изгледом као стара, а умањених димензија", додао је Ћетковић.

Стара црква порушена је у јутарњим часовима на Спасовдан 1992. године за вријеме окупације припадника Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ.

На старим темељима биће грађен нови храм, мањих димензија, али истог спољашњег изгледа.

Свештеник Илија Јовић, под чијом надлежношћу почињу радови, најавио је да ће градња темеља почети 30. маја.

"Радиће се по фазама. Прва фаза коју планирамо да реализујемо до краја године обухватиће градњу темеља, обнова звоника идентичног изгледа као раније, затим завршетак све до фасаде. Биће изграђена мртвачница са палионицом свијећа", рекао је Јовић.

Он је додао да ће нови храм бити посвећен Благовијестима које се празнују 7. априла. "Сљедећа крсна слава биће на темељима нове цркве, а на Спасовдан овдје ћемо се окупљати на молитви, као и до сада", рекао је Јовић.

Кума данашње славе била је Јела Малиновић из Дервенте, које је припремила славско жито и колач, и са свештеником Ћетковићем сломила је славски колач.

Већ су откопани остаци темеља старе цркве, који ће, према инструкцијама Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, бити конзервирани и сачувани од даљег пропадња.

Према најави грађевинског одбора, у оквиру комплекса биће саграђена и мртвачница, палионица свијећа и један вишенамјенски објекат.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: