ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/06/2018

ЛОВРИНОВИЋ: БиХ ШТО ПРИЈЕ ДОДИЈЕЛИТИ СТАТУС КАНДИДАТА

 

САРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - Веома је важно да се БиХ што прије додијели статус земље кандидата за улазак у ЕУ, изјавио је у Софији предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ Никола Ловриновић.

 

У оквиру панела о процесу европских интеграција земаља западног Балкана на Конференцији комисија за европске послове парламената ЕУ /КОСАК/, Ловриновић је рекао да у БиХ постоји апсолутни консензус када је ријеч о приступању ЕУ, а таква снажна политичка опредијељеност врло често омогућава превазилажење унутрашњополитичких изазова, као и спровођење неопходних реформи.

Он је захвалио Бугарској и њеним институцијама за учињено током шестомјесечног предсједавања ове земље ЕУ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

У досадашњем току конференције, на коме делегација БиХ учествује први пут, нарочита пажња посвећена је анализи и оцјенама резултата шестомјесечног бугарског предсједавања ЕУ, као и новим подстицајима политици проширења ЕУ, с посебним освртом на процес интеграције и повезивања земаља западног Балкана, што је био и приоритет бугарског предсједавања.

У уводним излагањима предсједник Бугарске Румен Радев, премијер Бојко Борисов, као и предсједник бугарског Парламента Цвета Карајанчева истакли су да важним достигнућем бугарског предсједавања сматрају чињеницу да је проширење ЕУ на земље региона поново враћено међу приоритетне политике ЕУ.

Са оваквим констатацијама сагласила се и већина дискутаната, који су представљали парламенте земаља чланица ЕУ.

У дискусијама учесника Конференције често је истицано и то да је сигуран и стабилан западни Балкан предуслов за сигурну и стабилну ЕУ.

Пленарно засједање у Софији данас се наставља расправом о кохезионим политикама ЕУ послије 2020. године, као и о интерпарламентарној сарадњи земаља чланица ЕУ и земаља у процесу проширења.

Осим Ловриновића, конференцији присуствује и члан Заједничке комисије Халид Гењац.