ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/06/2018

НАДА ДА НЕЋЕ БИТИ ПРИЗНАТА АУТОКЕФАЛНОСТ ЦРКАВА У МАКЕДОНИЈИ И УКРАЈИНИ

 

БЕОГРАД, 20. ЈУНА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј изјавио је да дубоко вјерује да васељенски патријарх неће једнострано донијети одлуку о аутокефалности канонски непризнатих цркава у Македонији и Украјини, јер би се томе противио читав православни свијет.

 

"Цариградски патријарх је први по части, што значи први међу једнакима, а не први без једнаких. Дакле, и да, не дај Боже, постоји склоност свесветог патријарха Вартоломеја ка некаквом једностраном и самовласном пресуђивању у случају скопског и украјинског раскола, она би била израз велике заблуде, велика духовна грешка и са становишта устројства православне цркве и канонског права, потпуно ништавна", рекао је владика Иринеј за "Политику".

Он је нагласио да говори крајње хипотетички, јер дубоко вјерује да до тога неће доћи, а да када би до признања под политичким или другачијим притисцима и подстицајима дошло, то би изазвало одлучно неслагање и противљење, не само у словенском православном свијету, него и широм православља.

"Политика" подсјећа да је патРијарх Вартоломеј недавно позвао сестринске цркве да прихвате "цркву у Скопљу" у православно јединство и истакао да је "апостолска дужност цркве да тражи начине спасења браће у Скопљу и Украјини".