ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/06/2018

ПОМОЋ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ И НАРОДУ УГАНДЕ

 

БИЈЕЉИНА, 23. ЈУНА /СРНА/ - Епархија зворничко-тузланска организовала је у Републици Српској хуманитарну акцију за помоћ Православној цркви и народу Уганде која је намијењена за ископавање бунара у овој афричкој земљи.

 

Клирик Александријске патријаршије у Уганди ђакон Емануил, који борави у посјети Епархији зворничко-тузланској, одржао је вечерас у Бијељини предавање о раду Православне цркве у Уганди и тешком животу људи у овој земљи.

Публику је поздравио на српском језику ријечима "Помаже Бог", а уз видео презентацију говорио је о историји, култури и вјери ове земље у којој православље датира из 1929. године.

Према његовим ријечима, народ Уганде суочава се са бројним проблемима, од којих су највећи недостатак воде и неимаштина.

Православа заједница у Уганди има 76 православних свештеника, стотињак цркава, од којих су 40 зидани објекти, као и једну болницу, а раде без довољно економске подршке.

Организатор посјете ђакона Емануила је Мисијски фонда Епархије зворичко-тузланске.

Прилози грађана уписивани су након предавања које је гост из Уганде одржао у Културном центру Епархије зворничко-тузланске у Бијељини.