ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана24/06/2018

ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 26 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА КОРИДОРА

 

БАЊАЛУКА, 24. ЈУНА /СРНА/ - На Дугој Њиви, код Модриче, данас ће бити обиљежено 26 година од операције "Коридор `92", велике акције којом су спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом.

 

Помену у Дугој Њиви присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, делегација Народне скупштине, коју чине посланици Бојан Видић, Вукота Говедарица, Цвјетин Вилотић, Недељко Милаковић и Златко Максимовић, те Миленко Ристић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Обиљежавање 26 година од акције пробоја коридора у којој је погинуло 413 српских бораца, а 1.918 рањено, почиње Светом архијерејском литургијом у Манастиру Светог великомученика Лазара, након које ће у 11.00 часова бити служен парастос и положени вијенаци на Спомен-обиљежју погинулим борцима.

Обраћање званичника планирано је за 12.00 часова, а у 12.30 часова културно-умјетнички програм.

У оквиру обиљежавања овог догађаја јуче је у мјесту Скугрић код Модриче обиљежено спајање Првог крајишког корпуса и Источно-босанског корпуса, чиме је практично коридор пробијен.

Војна операција пробоја Коридора трајала је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом.

Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске Војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Обиљежавање 26 година од пробоја коридора организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.