ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/06/2018

ДАНАС НОВА РУНДА ПРЕГОВОРА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

 

БЕОГРАД, 24. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Tачи састаће се данас на новој рунди преговора у Бриселу, који се одвијају уз посредовање ЕУ.

 

Према најавама из Брисела, биће настављен рад на "свеобухватној нормализацији" односа, те размотрени и постојећи споразуми, а разговараће се и о новим корацима "у погледу интензивног периода који предстоји".

Састанак је сазвала високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Планирано је да Могеринијева прво има билатералне састанке са сваком од делегација, при чему би са српском делегацијом требало да разговара између 15.00 и 16.00 часова.

Након билатералних састанка у сједишту Европске службе за спољне послове, предвиђен је трилатерални састанак.

Вучић је најавио да ће на састанку бранити позицију Србије, борити се за своју земљу и народ и залагати за компромис.

Претходни састанак на високом политичком нивоу између Вучића и Tачија одржан је 23. марта у Бриселу, када је предсједник Србије највише инсистирао на испуњењу обавезе формирања заједнице српских општина.

У Бриселу је у претходна два дана настављен технички дијалог Београда и Приштине, а према незваничним информацијама на столу су отворена питања попут формирања заједнице српских општина, енергетике и моста у Косовској Митровици.

Преговарачке тимове у техничком дијалогу предводили су директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохији Марко Ђурић и главни преговарач Приштине Авни Арифи.