ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/06/2018

ФОТИЈЕ: ПРАЗНУЈЕМО ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ ЗА ЦАРСТВО НЕБЕСКО

 

БИЈЕЉИНА, 27. ЈУНА /СРНА/ - У Бијељини је данас ломљењем славског колача поводом славе Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, почело обиљежавање крсне славе Војске Републике Српске - Видовдана.

 

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да се, славећи Видовдан, Светог цара Лазара и косовске мученике, празнује опредјељење за царство небеско.

"Свети цар Лазар је на Косовској бици 1389. године изабрао Царство небеско за нас Србе и ми од тада јесмо небески народ који тежи небеским врлинама, светости и вјечности", рекао је владика Фотије, обраћајући се окупљеним представницима војске, полиције, министрима, политичарима, вјерницима.

Владике Фотије је нагласио да Срби чувајући и оно што је земаљско, чувају своје Косово, духову колијевку, али тежећи и вишим идеалима.

"Тежимо и вишим идеалима, баш онако као што је цар Лазар причестио своју војску на Косову пред битку, иако су Турци три пута били моћнији и јачи, те се знало да онај ко иде у битку иде у сигурну смрт. Ипак, они су се причестили и тиме су исповиједили вјеру у распетог и васкрслог Христа", рекао је владика Фотије.

Према његовим ријечима, свете косовске мученике Срби славе као побједнике.

"Нама је остала традиција и предање да слиједимо пут цара Лазара, да будемо достојни празника Видовдана, који је празник који отвара вид и упућује којим путем треба да идемо", рекао је владика Фотије, нагласивши да је неопходно ићи путем небеског живота и према вјечном животу.

Он је истакао да порука данашњег празника да треба да буде стална водиља Републике Српске и њене војске, полиције и свих њених институција.

"Једино тако се може опстати на путу цара Лазара и осталих косовских мученика", поручио је владика Фотије.

Протонамјесник, војни свештеник Васо Поповић истакао је да овај спомен-храм чува успомену и сјећање на све ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, на учеснике антифашистичке борбе у Другом свјетском рату, на борце у одбрамбено-отаџбинском рату, као и на све погинуле војнике, полицајце, ватрогасце и војне љекаре који су пострадали на дужности.

Васић, који је и предсједник Организационог одбора прославе видовданских свечаности, рекао је да је Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских први православни војни храм саграђен након Другог свјетског рата на простору бивше СФРЈ.

Након обиљежавања крсне славе у овој војној цркви у касарни "Војвода Степе Степановић", видовданске свечаности настављене су академијом посвећеној овом великом празнику, у Манастиру Светог Василија Острошког.

На Видовданској академији, коју је организовао Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета", о значају Видовдана бесједио професор Милош Ковић.

Настављајући традицију обиљежавања значајних датума и личности из српске историје и културе, "Просвјета" је вечерас на академији под називом "У сусрет Видовдану" организовала богат културно-умјетничког програм у којем, осим Ковића, учествује хор "Србадија".

На Академији су данас додијељене и награде ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина.

Видовданске свечаности у Бијељини ће, након академије, бити настављене и отварањем спомен-собе погинулим борцима у згради Музеја Семберије, а потом у Центру за културу и видовданским концертом под називом "У част и спомен бесмртних хероја".