ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/06/2018

КАРАЂОРЂЕВИЋИ УГОСТИЛИ НАЈБОЉЕ МАТУРАНТЕ ИЗ СРБИЈЕ И СРПСКЕ

 

БЕОГРАД , 29. ЈУНА /СРНА/ - Принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина угостили су у Белом двору у Београду више од 500 најбољих матураната из Србије и Републике Српске на традиоционалном пријему којем су присуствовали и ресорни министри Републике Српске и Србије Дане Малешевић и Младен Шарчевић.

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић честитао је свим ученицима за уложени труд и рад зарад постизања врхунског знања, те им пожелио да сви упишу факултете које су одабрали.

Он је окупљене матуранте посавјетовао да бирају факултете који им дају веће могућности за посао, али је додао и да не треба да бјеже од оног што воле, јер ће тако сигурно постићи врхунски резултат на студијама.

Малешевић је поручио да су они будућност Србије и Републике Српске и да им стечена знања нико не може отети.

Он је рекао да Србија и Република Српска имају изванредну сарадњу у области образовања и изразио наду да ће од идуће школске године имати уједначене наставне планове и програме када је ријеч о настави из српског језика историје, познавања природе и друштва у нижим разредима.

"То је битно јер је ријеч о јединственом културном простору на којем живи српски народ и с обје стране Дрине и битно је да ђаци исто уче о нашој историји и српском језику који је угрожен", рекао је Малешевић.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић позвао је младе да остану у Србији, истакавши да ће током студија бити значајнијих промјена међу којим је видљивије стипендирање, као и нови закони који ће омогућити квалитеније рангирање факултета по квалитету.

Принц Александар поручио је ђацима да они представљају будућност Србије, која је свијетла, а окупљене матуранте поздравио је и академик Матија Бећковић, који је истакао да су и они сада ушли у друштво српских великана који су, такође, били најбољи ђаци као што су Никола Тесла, Јован Дучић, Михајло Пупин.

Матуранти су добили похвалнице и пригодне поклоне као признање за изузетне резултате током школовања.

Пријему је присуствовао и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду, које је у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, као и претходних година организовало учешће најбољих матураната из Српске на пријему.