ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво01/07/2018

ВЛАДИКА СЕРГИЈЕ ОСВЕШТАО СПОМЕН-ПЛОЧУ СОЛУНСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

 

БОСАНСКА КРУПА, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије освештао је данас у Храму Успенија Пресвете Богородице у Ивањској, општина Босанска Крупа, спомен-плочу деветорици браће Вајагић, солунским добровољцима из овог мјеста.

 

Владика Сергије је у пригодној бесједи рекао да Бог жели да се Срби угледају на своје славне претке као што су браћа Вајагић, поријеклом из овог краја, који су дошли из Америке и придружили се српским јединицама на Солунском фронту у Првом свјетском рату.

"Они су из далеке Америке дошли да бране слободу. Знали су да их чека подвиг и жртва, али су испунили Христову вољу, били су вољни да положе живот за своје ближње, за своју отаџбину", рекао је владика Сергије.

Епископ Сергије је нагласио да ови примјери из историје не смију бити заборављени, већ да треба да буду узор.

"Позивам све људе из ових крајева који су отишли да се врате. Срамићемо се ако се одрекнемо својих предака и гробова. Ја сам се вратио. Био сам три године епископ у иностранству и нисам издржао да се не вратим. Ако желимо да живимо примјерно и у складу са својом вјером то је једноставно, треба само да слиједимо наук Исуса Христа", рекао је епископ Сергије.

Предсједник Удружења "Браћа Вајагић" из Новог Сада Никола Вајагић каже да су солунски добровољци, браћа Вајагић, заборављени хероји о којима се почиње говорити као о браћи Југовић.

Он каже да Удружење његује сјећање на браћу Вајагић и да ће у наредном периоду сваке прве недјеље у јулу бити организовано дружење Вајагића у Ивањској.

"Биће то прилика да видимо шта смо урадили. До сада смо урадили монографију, једна улица у Новом Саду носи име браће Вајагић, а осим тога има и хуманитарног рада, јер морамо помагати овај крај гдје су наши коријени", рекао је Никола Вајагић.

У Новом Граду синоћ је представљена монографија "Добровољци Војске Краљевине Србије - деветорица браће Вајагић" аутора Предрага Вајагића, историчара из Бачке Паланке.

Вајагићи из села Ивањска, Бањани, Добро село, Збориште и Босанска Бојна, општина Босанска Крупа, на преласку из 19. у 20. вијек иселили су у Америку гдје их је затекао Први свјетски рат 1914. године.

С обзиром да је Америка на почетку рата била неутрална, они се нису као добровољци могли пријавити у српску војску, али су прикупљали и слали помоћ.

Tо се мијења 1917. године кад се Америка укључује у Велики рат и када 17 Вајагића долази да се бори на Солунском фронту и за ослобађање Србије.

Још четворица Вајагића, који су као припадници аустроугарске војске заробљени највјероватније на италијанском ратишу, приступили су српској војсци тако да их је било 21.

Сви су преживјели Први свјетски рат, а само је Михајло Вајагић био рањен у ногу и остао неспособан. Умрли су и сахрањени у Србији и БиХ.

У повратничком српском насељу Ивањска завршено је асфалтирање 3,5 километара, донацијом Владе Републике Србије и средствима Владе Републике Српске, општине Босанска Крупа и предузећа "Инетграл инжењеринг" из Лакташа.