ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 143 ГОДИНЕ ОД ПОЧЕТКА УСТАНАКА У ХЕРЦЕГОВИНИ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - У Невесињу ће данас бити обиљежене 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке".

 

Програм обиљежавања почеће у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светог Василија Острошког.

У 11.30 часова у Крековима бити служен парастос и положени вијенци код споменика погинулим устаницима, док је за 12.00 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Свечаности обиљежавања присуствоваће делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, те изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Велимир Сакан.

Прва "Невесињска пушка" био је устанак подигнут на подручју општине Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и да се убрзо проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе. Овај устанак подигнут је у мјесту Крекови у општини Невесиње, а потом се почео ширити.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга "Невесињска пушка", познатија као "Улошки устанак", избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

"Невесињска антифашистичка пушка" представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружњу код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антифашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора, већ 4. јули.

Обиљежавање 143 године од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке" одржава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.