ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

РАКОВИЋ: НЕМЦИ БИ ДА СКИНУ СТИГМУ СА СЕБЕ ПРЕКО ЛЕЂА СРБА

 

БЕОГРАД, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Главни инспектор њемачке Савезне канцеларије криминалистичке полиције /БКА/ Клаус Зорн упоредио је у Поточарима нешто што није упоредиво - злочин у Сребреници из 1995. године и геноцид који су Нијемци, и Хрвати посебно, извршили над разним народима у Другом свјетском рату,изјавио је за Срну историчар Александар Раковић.

 

Он је оцијенио да "Немци и, посебно Хрвати, тенденциозно желе да са себе скину стигму, коју имају из времена Другог светског рата, када су починили Холокауст и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима".

"Тако да им је јако стало да на неког другог упере прстом и покажу га једнаким у том светлу. Испоставило се да је за њих најбоље да покажу прстом на Србе и то су игре које никако не смемо да прихватимо", рекао је Раковић.

Он је осудио и тренд у Србији да појединe невладинe организацијe говоре о денацификацији српског друштва, чиме, у ствари праве паралелу са денацификацијом Њемачке након Другог свјетског рата.

Раковић је указао да се притом заборавља чињеница да су једине двије нацистичке творевине у вријеме Другог свјетског рата биле Њемачка и Хрватска, а да Србија никада није била нацистичка.

"Те њихове тенденције су недопустиве и за нас неопростиве. Не може се тако лако манипулисати животима људи и судбинама читавих народа, како то раде Немци и Хрвати, и багателисати страдалницима само да би задовољили њихове политичке, историјске и друге циљеве, а себе опрали од геноцида и ужасних злочина које су починили у Другом светском рату", каже Раковић.

Истражилац њемачке полиције и главни инспектор тамошње Савезне канцеларије криминалистичке полиције Клаус Зорн изјавио је јуче у Поточарима да ниједан, како је рекао, "починилац геноцида у Сребреници који се крије у Њемачкој" не би требало да се осјећа сигурним од истраге, привођења и пресуде.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужилаштву списак са именима 22.000 припадника Војске Републике Српске и од њега затражила да они који су тренутно у Њемачкој буду приведени и процесуирани у тој земљи.