ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/07/2018

НИЈЕ ПРИХВАЋЕНА ИНИЦИЈАТИВА АГЕНЦИЈЕ ЗА РАВНОПРАВНОСТ ПОЛОВА БиХ

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Влада Републике Српске није прихватила иницијативу Агенције за равноправност полова Министарства за људска права и избјеглице БиХ за именовање представника Владе Српске у Одбор за праћење спровођења и извјештавања према Истанбулској конвенцији и фемициду.

 

Влада је на данашњој сједници констатовала да нема уставног основа за оснивање овог одбора, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је Влада, у складу са уставном подјелом надлежности у БиХ и обавезама из Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама, предузела и предузима све законодавне и друге мјере ради осигурања правног, инстутуционалног и организационог оквира за превенцију насиља над женама, заштиту жртава насиља и кажњавање починилаца.

Влада је именовала Џендер центар да спроводи, прати спровођење и извјештава је о програмима и мјерама према Конвенцији и у ту сврху сарађује са надлежним органима, институцијама и организацијама у Републици Српској, БиХ и Савјету Европе.

"Обавезује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу да о овом закључку упозна Савјет министара, Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Агенцију за равноправност полова БиХ", наведено је у саопштењу.

Влада је данас дала сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка 937.828 КМ за период од 1. јануара до 30. септембра.

"За субвенције каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова биће утрошено 290.000 КМ, док су текући грантови непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице 21.477 КМ", додаје се у саопштењу.

Текући грантови јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката износе 5.369 КМ, текући грантови за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања 78.931 КМ, а текући грантови младима и омладинским организацијама у руралним срединама 13.423 КМ.

У Влади наводе да су текући грантови за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих 24.162 КМ, текући грантови за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања 13.423 КМ, за спортске организације 295.321 КМ, за пројекат Мале олимпијске игре 9.128 КМ, те за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикту 33.559 КМ.

На име текућих грантова спортским организацијама лица са инвалидитетом биће издвојено 22.820 КМ, текући грантови за национална спортска признања Републике Српске биће 64.433 КМ, за врхунске и перспективне спортисте у Републици Српској 45.640 КМ, за удружења од јавног интереса 6.711 КМ, док су капитални грантови младима и омладинским организацијама у руралним срединама 13.423 КМ.

Влада је донијела и рјешење о давању сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак 533.000 КM, од којих ће за капиталне грантове за рјешавање проблема интерно расељених лица бити издвојено 40.000 КМ.

За капиталне грантове за финансирање повратка у Федерацију БиХ биће издвојено 25.000 КМ, за капиталне грантове за финансирање повратка у Републику Српску 117.000 КМ, за дознаке за финансирање повратка у Српску 180.000 КМ, за дознаке за финансирање повратка у Федерацију БиХ 84.000 КМ и за дознаке за рјешавање проблема интерно расељених лица 87.000 КМ.

Влада је усвојила информацију о реализацији Акционог плана провођења Омладинске политике Републике Српске у 2017. години, као и Акциони план провођења овог документа у 2018. години.