ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/07/2018

КУЛTУРНО-УМЈЕTНИЧКА ДРУШTВА ЧУВАЈУ TРАДИЦИЈУ НАШЕГ НАРОДА

 

ГРАДИШКА, 12. ЈУЛА /СРНА/ - Министар поросвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић захвалио је свим културно-умјетничким друштвима која широм Српске организују манифестације које чувају традицију и културу и окупљају младе људе.

 

Малешевић је вечерас присуствовао завршеној вечери 12. Петровданског сабора фолклора у Брезик Ламинцима, код Градишке, гдје је у току двије вечери наступило 26 друштава из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

"У Брезик Ламинцима се већ 12 година организује Петровдански сабор фолклора, а то је потврда да постоји група ентузијаста окупљених у Културно-умјетничком друштву /КУД/ `Дукати`, који су се одрекли свог слободног времена ради очувања традиције, јер воле наш фолклор и желе да га одрже и пренесу на младе људе", рекао је Малешевић.

Предсједник КУД-а "Дукати" Ранко Цумбом, који је и организатор овог сабора, рекао је да је његова највећа вриједност у томе што окупља омладину и пружа им могућност да се друже и његују свој културни идентитет.

Предсједник Удружења жена "Бреза" из овог мјеста Tања Марковић рекла је да су чланице удружења биле задужене да организују гастро-фест и изложбу сувенира, гдје су традиционална јела изложиле жене из Брезик Ламинаца, Рибника и Бањалуке, а сувенири и ручни радови представљени су на десет штандова.

Марковићева је истакла да жене из Брезик Ламинаца воле да спремају јела за гастро-изложбе и такмичење, те да преферирају здраву и традиционалну храну и на својим трпезама.

Покровитељ 12. Петровданског сабора фолклора је општина Градишка, а манифестација је дио програма "Градишког љета 2018". крај/мм/бб/фото