ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 13/07/2018

ВЈЕШТИЦА: ДОБИТ У ПРВОМ ПОЛОГОДИШТУ ВЕЋА ОД МИЛИОН КМ

 

Први пут након 12 година "Космос" је позитивно пословао у 2017, а нето добит је у висини промета који је рађен претходних година... Подршка Владе Републике Српске и Министарства индустрије, енергетике и рударства кључна за ово предузеће, јер су допринијели да ова фирма буде на садашњем нивоу.

 

Разговарала: Сњежана ЛЕПИР

БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Директор предузећа за производњу, ремонт и трговину "Космос" из Бањалуке Душан Вјештица изјавио је за Срну да је ово предузеће 2017. завршило са нето добити од 2,5 милиона КМ, док ће добит у првом полугодишту ове годину бити већа од милион КМ.

"У 2017. година 'Космос' је први пут након 12 година позитивно пословао и значајно је напоменути да је нето добит у висини промета који је рађен претходних година", истакао је Вјештица.

Он је нагласио да ће недавно потписани уговор са Министарством одбране Србије и фирмом "Југоимпорт СДПР" из Београда направити искорак на тржишту Србије, на којем ово предузеће није било десет година.

Вјештица је подсјетио да се уговор вриједан око два милиона евра односи на пружање услуга генералног ремонта, оправке и верификације дијела комплета ракетних система.

"Једна од кључних ствари које тренутно реализујемо са једном партнерском компанијом је модернизација радара 'П 12' руске производње. Након те модернизације, радар ће добити значајну тржишну вриједност, а 'Космос' ће са својим технологијама значајно доћи на виши ниво", рекао је Вјештица.

Он је навео да су у плану још нека средства борбене технике која планирају генерално ремонтовати и модернизовати, напомињући да "Космос" све те послове ради у складу са законом и за све имају неопходне дозволе.

Вјештица је нагласио да је примарни циљ предузећа развој у дијелу радарско-ракетних система, а да дјелатност допуњују цивилни послови.

"Ту, прије свега, мислим на послове за Оптима групу - рафинарије у Броду и Модричи, посао који реализујемо константно са аустријском фирмом 'ИАГ' из Граца, те неке друге послове које реализујемо на локалном тржишту", истакао је Вјештица.

Он је навео да све послове прати улагање у људске ресурсе, те да "Космос" тренутно запошљава 187 радника, од чега је 30 одсто високообразовани кадар.

"На одређено вријеме ангажовано је око 40 младих људи који ће у наредном периоду добити стално запослење. Ти радници су прошли процес обуке и едукације и врло брзо ће почети да раде на новим пројектима, а неки од њих ће чак и самостално водити значајне пројекте", напоменуо је Вјештица.

Напомињући да је данас тешко обезбиједити кадар на овом тржишту, он је навео да је "Космос" недавно добио новог електро и машинског инжењера.

"У овом тренутку са високообразованим кадром покривамо све кључне функције, а у будућности ће нам их требати још како би неке функције унаприједили", додао је Вјештица.

Према његовим ријечима, заједно са растом људских ресурса "Космос" улаже и улагаће у нове технологије. За машинску индустрију планирају да набаве специјализоване це-ен-це пресе, а проширују и постојеће капацитете за електрохемијску заштиту.

"Предузеће посједује електрохемијску заштиту већ 30 или 40 година, али су наши капацитети били ограничени и у том дијелу смо доста посла морали радити услужно. Пројекат проширења електро-хемијске заштите фирму ће коштати око 100.000 КМ, а реализујемо га из сопствених извора и ускоро ћемо моћи да се отворимо према новим клијентима", најавио је Вјештица.

Директор "Космоса" истакао је да је подршка Владе и Министарства индустрије, енергетике и рударства кључна за ово предузеће, те да су допринијели да ова фирма буде на садашњем нивоу.

"И у претходном периоду ресорно министарство је подржавало 'Космос', али то је било на социјални начин, у смислу репрограма дугова, смиривања штрајкова и слично. Сада ресорно министарство заједно са менаџментом подржава фирму у квалитетним искорацима према клијентима и новим технологијама", навео је Вјештица.