ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика21/07/2018

НЕМА РАЗЛОГА ЗА ОДГАЂАЊЕ УСВАЈАЊА РЕВИДИРАНЕ СТРАТЕГИЈЕ

 

БЕОГРАД, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је да не види ниједан разлог да се одгађа усвајање ревидиране Стратегије за вођење судских процеса у свим предметима ратних злочина, јер она из 2008. године није валидна.

 

Тегелтија је навео да га нико није званично информисао о разлозима помјерања рока за усвајање.

"Нејасно ми је зашто није усвојена са обзиром на то да је усаглашена", рекао је Тегелтија за "Политику".

Тегелтија је истакао да је постављање 2023. године, као крајњег рока за стављање тачке на судско истраживање свих ратних злочина у БиХ, најважнији стратешки циљ.

Према његовим ријечима, ништа мање није важно и то да ће, у складу са новим критеријумима за оцјену сложености предмета, један број, најмање 200, бити уступљен ентитетским правосудним институцијама што би довело до растерећења Тужилаштва БиХ.

У Тужилаштву БиХ постоји више од 550 неријешених предмета ратних злочина у којима је именовано око 4.500 познатих починилаца и исто толико предмета у којим починилац није познат.

У првој групи су "случајеви" тешких злочина над Србима у Подрињу, Тузли, на ширем подручју Сарајева, у Сијековцу, Бихаћкој крајини и у Мркоњић Граду.