ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија26/07/2018

ЗА ПОДРШКУ ОБНОВИ ВЈЕРСКИХ ОБЈЕКАТА У БРОДУ 40.000 КМ

 

БАЊАЛУКА, 26. ЈУЛА /СРНА/ - У Бањалуци су данас потписани уговори о партнерству и сарадњи у процесу реализације пројеката одрживог повратка, вриједни 40.000 КМ, с циљем давања подршке обнови вјерских објеката у Броду.

 

Уговоре је потписао министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш са предсједником Извршног одбора Меџлиса исламске заједнице Брод Хајрудином Машићем и протојерејом-ставрофором Жељком Теофиловићем из Српске православне црквене општине Брод.

Потписивањем ових уговора обезбијеђена су средства за реализацију пројекта изградње и реконструкције вакуфске куће са канацеларијом Меџлиса исламске заједнице и пројекта изградње Светосавског дома у порти храма Покрова Пресвете Богородице у Броду, саопштено је из ресорног министарства.

Пројекти се имплементирају на основу Програма рјешавања проблема расељених лица, избјеглица и повратника у 2018. години.

"Министарство у континуитету наставља да подржава обнову вјерских објеката на подручју општине Брод, јер је то поред рјешавања стамбених и инфрастуктурних питања, један од најважнијих сегмената одрживог повратка", рекао је Чордаш.

Он је нагласио да су у протеклих седам година, само за обнову вјерских објеката у општини Брод, Министарство и Влада Републике Српске обезбиједили око 600.000 КМ, док је кроз пројекте обнове и реконструкције, одрживог повратка и кроз реализацију развојних програма у ову локалну заједницу уложено око 2.300.000 КМ.

Из ресорног министарства саопштено је да је Чордаш напоменуо да ће се у овој години у Броду изградити 70 стамбених јединица за повратнике, расељене и избјеглице, кроз реализацију Регионалног стамбеног програма, вриједних око 2.500.000 КМ.

Машић и Теофиловић су изразили задовољство што су им Министасрство и Влада Републике Српске дали подршку у реализацији ових пројеката, веома важних за вјернике овог посавског краја.

Они су напоменули да ће ова средства значајно унаприједити динамику обнове и реконструкције ова два вјерска објекта која су веома важна за Бошњаке и Србе у Броду.

Састанку су присуствовали и потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић и савјетник министра Иво Камењашевић.