ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/09/2018

У ЕПАРХИЈИ ЋЕ БИТИ ИЗГРАЂЕН ЦЕНТАР СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

 

БИЈЕЉИНА, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је данас да су братска љубав, слога и јединство српског и руског народа јаки, те најавио да се у Епархији припрема изградња центра српско-руског пријатељства, односно црква Александра Невског.

 

Епископ Фотије је, након састанка са десеточланом делегацијом руских умјетника, рекао Срни да и ова посјета показује заједништво и љубав између два народа, као и између Руске и Српске православне цркве.

"Већ имамо манастир Свете Петке који је подигнут у руском стилу у Бијељини, а то су све знаци нашег јединства. Посебно су нам значајне посјете попут данашње", рекао је владика Фотије.

Владика зворничко-тузлански је навео да два народа имају дубоке коријен и везани су светим православљем, словенским духом, нацијом и културом.

"У том смислу ми смо један народ, свако са својим особеностима, културом коју његује и показује другим народима", рекао је владика Фотије и нагласио да је веома важно очувати јединство и слогу, снагу православља.

Према његовим ријечима, велика је подршка када дођу браћа Руси и сагледају како и у каквим условима српски народ живи, након несрећног рата који се догодио на овим просторима.

Владика Фотије је изразио незадовољство због недавне забране уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину.

"Не знамо зашто се то догодило, али се надамо да се овакве ствари више неће догађати. Људи нам долазе чистога срца са љубављу, образовани, начитани људи и велики пријатељи нашега народа који поштују и све друге народе", рекао је епископ Фотије.

Руски умјетници из Мурманска, чланови Савеза писаца Руске Федерације, прешли су пут дуг 12.000 километара. На овом "словенском путу" посјетили су Пољску, Чешку, Словачку, Србију, Црну Гору и Бугарску.

Они су на данашњем пријему код владике Фотија изнијели утиске о животу људи у Српској.

Истичући да су боравили у Српској и непосредно након посљедњег рата када је ситуација била "мучна и тешка", они су рекли да је данас Република Српска земља која цвјета.

Они су нагласили да воле Београд, али да им се Република Српска више допада - због односа према Русима, али и односа према православљу.