ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/09/2018

СРПСКА ФИНАНСИЈСКИ СТАБИЛНА

 

БАЊАЛУКА, 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је задовољна радом Владе јер је Српска финансијски стабилна и извршава све буџетске обавезе.

 

"Мандат сам преузела након глобалне економске кризе. То су била тешка времена и период када се осјетио недостатак новца. Таман када смо мислили да смо почели да се извлачимо стигла нас је поплава у којој смо изгубли буџет, а након тога и велика суша", рекла је Цвијановићева за Радио Прњавор.

Она је подсјетила да је Република Српска била у одређеној блокади јер није могла да повуче 750 милиона КМ који су били планирани за одређене развојне програме, програме запошљавања и саобраћајну инфраструктуру.

"Блокада је била у Сарајеву и још имамо више од 200 милиона КМ које нисмо успјели да повучемо. Упркос свему, сигурна сам да Српска иде узлазном линијом и да ће нашим грађанима бити све боље", нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о одласку младих из Српске, Цвијановићева је оцијенила да је појачан одлазак у вези са економском ситуацијом, али и општим амбијентом.

"Овдје никако не можете да изађете на зелену грану јер постоје бројна оптерећења, неријешени унутрашњи односи у БиХ и слично. Међутим, ово је тренд и у Хрватској, Србији, Црној Гори и Македонији", каже Цвијановићева.

Она сматра да је охрабрујуће што постоје људи који су отишли на неколико мјесеци у иностранство, па се вратили у Републику Српску и покушавају да дођу до послова које су оставили.

"Наша обавеза јесте да побољшавамо амбијент да неко ко пожели да се врати може да започне посао или рачуна да има стабилно радно мјесто. У краткорочном смислу важно је да повећавамо плате јер људи морају бити стимулисани и на трагу смо таквог опредјељења", навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у Републици Српској усвојен сет закона којим је омогућено повећање плата у јавном и реалном сектору.

"Повећали смо неопорезиви дио дохотка за послодавце за додатних 300 КМ. Рекли смо да су сада дужни да тај дио пребаце на радничке плате и дошли до тога да је то 30 КМ за сваког радника, с тим да за раднике који имају минимална примања то износи 45 до 50 КМ у зависности од радног мјеста", указала је Цвијановићева.

Она је поновила да је циљ Владе Српске да најнижа плата у наредној години буде 500, а просјечна 1.000 КМ.

"Имамо помјерања, јер су и пензије повећане за 20 одсто. Сматрам да је важно што пензије исплаћујемо из трезора и више не мора да се чека и размишља када ће исплата, јер је редовност загарантована", каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да је у прошлој години у Српској забиљежена рекордна запосленост, што је веома значајно, као и покривеност увоза извозом.

"Извоз стално расте, као и обим производње и све су то ствари које показују да идемо напријед. Наравно, још нисмо достигли онај ниво којим би могли да кажемо да смо задовољни", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да је поносна на социјалне мјере које су уведене, међу којима је накнада од 405 КМ за незапослене породиље.

"Увели смо инвалиднине за цивилне инвалиде и мјеру за демобилисане борце који имају више од 65 година старости, али немају 15 година осигураног стажа", додала је Цвијановићева.

Она очекује јачи ангажман контролних органа у Српској да би био смањен ниво рада на црно.